Вие сте тук
Начало > Енергия > Колко вода трябва да пием?

Колко вода трябва да пием?

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

яну 23, 2012 | Здравето.com

Колко вода трябва да пием

Всички знаем, че приемът на повече вода е полезен и едва ли не трябва да пием на сила, за да достигнем необходимото ни количество.

Така ли е в действителност и колко точно вода трябва да пием, за да сме здрави?

Отговорът е прост. Пийте толкова вода, колкото ви се пие. Тялото ни е една сложна и умна машина и ако се научим да се вслушваме в него, ще си спестим много въпроси и проблеми. При най-малкото чувство на жажда или при пресъхване на устните пийте вода. А може и други течности.

До скоро се смяташе, че кафето и черният чай имат ефект да изхвърлят водата от организма ни и всъщност не само, че не можем да ги броим, като приети течности, а дори, като минус. Последните изследвания обаче опровергават тази теория така, че насладете се на кафето си без притеснение, че ще се обезводните.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Доказано е, че мъжете имат нужда от повече вода, в сравнение с жените. Те имат по-голяма мускулна маса и потните им жлези имат по-засилена дейност.

Редно е да отбележим, че с храната също приемаме течности.

Колко вода трябва да пием

В много плодове и зеленчуци съдържанието й е високо, например краставицата, домата, ябълката. Да не говорим за супите. В една купичка супа се съдържат по-малко калории, в сравнение с друга гозба, а засища за доста дълго време. Ако ви е трудно да пиете чиста вода, правете си чайчета, изстисквайте в нея лимон или консумирайте много таратор, особено подходящ за сезона на горещините.

Водата е много важна за здравето и доброто състояние на тялото ни, не се ограничавайте от нея, но и не залитайте в крайности. Не всички твърдения за нея са верни и общовалидни, необходимо е да се съобразим със собствените си предпочитания и особености.

Top