Вие сте тук
Начало > Енергия > За витамините

За витамините

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

яну 07, 2012 | Здравето.com

Витамини и минерали в живота ни

Витамините

Това са ниско молекулярни органични съединения с висока биологична активност, необходими за нормалното ни съществуване, те не се синтезират (или се синтезират в недостатъчно количество) в организма и се доставят с храната, която приемаме.

Витамините, следователно, се отнасят към незаменимите (основни) фактори на храненето. Съдържанието на витамини в храните е значително по-ниско от това на протеините, мазнините и въглехидратите. От огромно значение е децата ни да приемат големи дози от тях за правилното им развитие.

Витамините са с изключителна важност при всички жизнени процеси протичащи в организъма ни.

Те са виновни за неговото правилно функциониране. Те са нужни както за растежа, така и за поддържане на нормалното обновяване на кръвта и сексуалната функция, нормално функциониране на нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система, ендокринните жлези, които произвеждат различни хормони, поддържане на зрението и нормалните качества на кожата.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Витамините също така са бариера срещу инфекции, бактерии и всякакви външни пришълци, както и подобряват метаболизма на организъма.

Други функции са участието им в изграждането на ензимни, коензими.

Витаминния недостиг.

Недостатъчното или нарушено усвояване на витамините от организъма води витаминен недостиг.

Под витаминен недостиг разбираме състояние, при което се намалява постъпляемостта на организма на децата от един или друг витамин или нарушаване на неговите функции в организма. Това води до нарушаване метаболизма, както и на редица други процеси протичащи в организъма. Известни са три форми на такъв недостиг: авитаминоза, хиповитаминоза и субнормална осигуреност с витамини.

Достигането на необходимият дневен прием от витамини е от съществено значение на нашето здраве и всеки уважаващ и обичащ себе си човек е длъжен да се постарае да си го осигури. Плод на закуска, по една прясна салата вечер и всичкото това разнообразно ще направи чудеса със здравословното ви състояние.

Top