Вие сте тук
Начало > Бременност > Какви витамини ни трябват?

Какви витамини ни трябват?

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

яну 24, 2013 | Здравето.com

Витамините: Какви витамини ни трябват

Както дефицитът им така и употребата им могат да се окажат опасни. Те са ни необходими, за да сме в чудесна физическа и психическа форма. Но както всяко нещо в нормални граници е полезно, а в прекалени употреби вреди на здравето ни, така и с витамините не бива да се прекалява. Вярно е, че и подрастващото поколение, и бременните, и спортистите, и хората в напреднала възраст и болните, пушачите. Всички имат нужда от витамини, но в съвремието ни и много храни и напитки са обогатени с допълнителни дажби от тези така важни съставки и в един момент може да се получи пренасищане с тях.

Каква е ролята на витамините?

Витамините: Какви витамини ни трябват

Не можем да живеем без тях. Организмът ни произвежда някои от тях, но други трябва да си ги набавяме чрез храната. Съществуват 13 вида витамини, някои от които включват цели групи в тях или имат сходни елементи.

Витамините са „строителният елемент” на организма. Те са мощен източник на енергия. Подобряват храносмилането, участват в изграждане на клетки и органи, укрепват имунната система.

  • Витамин В1 – се съдържа в свинското месо и зеленчуците. Той стимулира нервните клетки за трансфера на глюкозата в енергия;
  • Витамин D – има го в тлъстите риби (тон, сьомга), помага на костите да симилират калция и защитава от остеопорозата;
  • Витамин С – допринася за строежа на клетъчната тъкан, благоприадства усвояването на желязото, пречиства от токсините, предпазва имунната система.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Бедна ли е храната ни на витамини?

Витамините: Какви витамини ни трябват

Зимата употребяваме предимно замразени храни, подлагането на всякакви термични обработки на храните съдържащи ги, също убива част от полезното в тях. Дори откъснатия плод, седейки в паниерата, губи свойствата на витаминозен, защото се смесва с кислорода, топлината, светлината и водата, а те атакуват на момента витамините. Затова е необходимо плодовете и зеленчуците ад се съхраняват ан прохладно и тъмно място, ако не е възможно да се консумират на момента. Витаминът от морковите се абсорбира най-сигурно в съчетание със зехтин.

Таблетките (добавките) витамини за полезни, но не са така надеждни както натуралните, съдържащи се в храната, защото в таблетките ги няма растителните влакна и други полезни съставки.

Кой се нуждае от допълнителна доза витамини?

Витамините: Какви витамини ни трябват

Някои хора, които не приемат достатъчно плодове и зеленчуци страдат от липса на витамини. Сред тях са мъжете.

Бременните жени имат особено повишена нужда от витамини, най-вече от фолиева киселина. Тя предпазва зародиша от увреждане.

Кърмачетата имат нужда предимно от два витамина, които им се дават под формата на капки. Това е витамин К, нужен за съсирването на кръвта и витамин D, нужен за строежа на костите. Те се набавят от слънчевите лъчи. От тях имат необходимост и възрастните хора и децата. Витамин В12 възпрепятства хроничното възпаление на лигавицата на стомаха (често заболяване при възрастните хора).

Състоянието на стрес, психическите разстройства, засилват необходимостта от витамин С.

При пушачите витамин С се разгражда много бързо, затова на тях са им трябват по-голями дози.

Спортистите трябва да приемат допълнително витамини антиоксиданти – А, С, Е, защото тялото отделя прекомерни количества свободни радикали, които са изключително вредни.

При простуда и грипни състояния също се взимат по-голем дози витамин С.

Top