Вие сте тук
Начало > Хранене > Здравословна храна, която ни носи енергия

Здравословна храна, която ни носи енергия

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Храна, която ни носи енергия | ЗДРАВЕТО.COM

Здравословен живот - Здраве и енергия - Здравословната храна, която ни носи енергия - ЗДРАВЕТО.COM
Повечето от нас се подлагат на различни хранителни режими, с цел намаляване или поддържане на килограми и сантиметри, добра визия и самочувствие.

Дали обаче правим най-доброто за нашето здраве и не лишаваме ли организмът си от съществени елементи и вещества?

За да сме сигурни, че правим най-доброто за здравето си е необходимо да спазваме изброените по-долу елементарни принципи.

Здравословна храна? На първо място са пресните плодове и зеленчуци!

Те съдържат витамин С, фолиева киселина, каротин, някои минерални соли. Много важно е да консумирате сезонни плодове и зеленчуци, които не са обработени с консерванти. Ако нямате възможност за това, накиснете ги в студена вода за около час.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

На следващо място поставям медът. В него се съдържат много и най-различни важни за човешкия организъм съставки — глюкоза, фруктоза, витамините В1, В2, В6, К, С, Е, ензими, органични киселини, микроелементи, минерални соли, антибактериални и други вещества. В пчелния мед се съдържат биостимулатори, които повишават жизнената дейност на организма. Важно е да се знае, че медът не търпи топлинна обработка и е добре да се консумира до 30 – 40 градусова температура. Полезността на горещият чай с мед е мит.

Не на последно място трябва да споменем и пълнозърнестите продукти. Хлябът и другите зърнени храни са богати на нишесте, което е добър източник на енергия, а и съдържа значително количество растителен белтък.

Пълнозърнестият хляб и другите пълнозърнести храни допринасят съществено за приема на витамини, минерални вещества и целулоза. Те стимулират функциите на стомашно-чревния тракт и намаляват риска от запек, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Top