Вие сте тук
Начало > Красота > Диетата за косата ми

Диетата за косата ми

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

апр 25, 2012 | Здравето.com

Диетата за косата ми

Какво е нужно на косата ми, за да расте?

Защо косата ми цъфти или остават цели кичури по гребена? Как някои успяват да запазят блясъка и прелестта на косата си, независимо от сезона и третиранията, на които подлагат косите си? Защо побеляват косите ни, а сме само на? Това са само част от въпросите, които всяка жена си задава поне веднъж в годината.

Отговорът е, че за да е видима външно красотата ни, трябва да се погрижим за нея отвътре. Важно е това, което даваме на организъма си като храни и това, от което го лишаваме.

Водата е един от основните фактори, за да е здрава и красива косата ни.

Диетата за косата ми

Голяма роля играе водата за косъма, тъй като голямото количество вода спомага за хидратацията й .

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron
  1. Желязото пък спомага, за да достигне кислорода до косъма. Ако този елемент липсва, то косата губи дажбите кислород. Желязо се съдържа в, зелени бобени храни, копривата, червеното месо.
  2. Цинкът предотвратява косопада – има го в морските храни и месото.
  3. Меда е важен при пигментацията на косата. Достатъчно количество мед има в стридите и скаридите, черния дроб, пресните зеленчуци, ядки и семена.
  4. Протеините изграждат косъма.
  5. Витамините В и С правят здравината му, спомагат растежа и предотвратяват цъфтенето и накъсването. Големи дажби протеини и витамин В има във всички животински продукти – месо, мляко, яйца; има ги и в зърнените храни и ядките, а витамин С е в кивито, цитрусите, магданозът и шипката.
  6. Витамин А заздравява скалпа – среща се в млечните продукти, яйцата, черният дроб, кайсиите и морковите.
Top