Вие сте тук

Чума

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение Чума | здравето.com

Чума - Болести и лечение - здравето.comЧУМА – остро природноогнищно инфекциозно заболяване. Характеризира се с тежка интоксикация и висока температура. Нанася поражения на лимфните възли и белите дробове. Представлява изключително опасна инфекция.

Причинител на заболяването – Yersinia pestis, грам-отрицателен бацил.

Източник на заболяването – гризачи(мармоти, джербили, катерици, полевки и др.), зайцеобразни (зайци, морски свинчета) и живеещите върху тях бълхи, които предават патогена на градските гризачи – плъхове и мишки.

Пренасяне на инфекцията от бълхи – бълхата напуска мъртвия труп на гризача и ако не намери нов „хазяин“, тя отива при човека и го заразява. По време на ухапването, бълхата повръща своето стомашно съдържимо, в което се размножават микробите на чумата.

Възприемчивостта на хората към заболяването е висока!

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Процес на развитие на заболяването

Причинителят на заболяването прониква в човешкия организъм през кожата, дихателните пътища, стомашно-чревния тракт. Често бацилът от кожата по лимфен път достига до най-близките лимфни възли и предизвиква в тях и околните тъкани силно възпаление. В резултат на разпада на микроби се отделят токсини, които попадат в кръвта и се разнасят по целия организъм.

Признаци на заболяването – Чума

Заболяването започва остро или внезапно, с бързо повишаване на телесната температура до 39-40°С. В първите дни има силно главоболие, виене на свят, отпадналост, безсъние, болки в мускулите, гадене и повръщане. Някои болни са напрегнати, други са летаргични. Лицето е подпухнало и е с тъмни кръгове под очите. Сестоянието на болния е сериозно.

Диагностициране на заболяването – диагнозата се поставя въз основа на бързата и внезапна поява на висока температура, поява на рязко болезнено подуване на лимфните възли.

Спешна медицинска помощ – болният се нуждае от спешна хоспитализация.

Прогноза за изхода от заболяването – при започване на лечение през първите 15 часа, прогнозата е благоприятна.

Top