Вие сте тук
Начало > Болести и лечение > Хламидия плевмония (Chlamydia Pneumoniae)

Хламидия плевмония (Chlamydia Pneumoniae)

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение > Хламидия плевмония | здравето.com

Хламидия Плевмония (Chlamydia Pneumoniae) - Болести и лечение - здравето.comТова е инфекциозно заболяване. Характеризира се с остро начало и преимуществено поражение на дихателните органи.

Причинител – хламидия пневмония (Chlamydia Pneumoniae).

Източник на инфекцията – заболелият човек. Заразата се предава по въздушно-капков път. В организиран колектив съществува опасност заболяването да доведе до избухване на епидемия.

Заболяването хламидия пневмония засяга лица на възраст 20-49 години. При 10% от заболелите от пневмония и 5% от заболелите от бронхит, причинителят е хламидия пневмония.

Процес на развитие на болестта – попадайки в дихателните пътища, хламидиите проникват в лигавицата и се размножават. Попадат в кръвта, разнасят се по цялото тяло и предизвикват възпаление. Продължителният престой в организма може да се окаже причина за хронични заболявания на дихателните пътища, кръвоносните съдове и сърцето. След прекарано заболяване, организмът НЕ създава имунитет.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

 

Признаци – заболяването започва с остро повишаване на телесната температура до 38°С, мускулни болки, суха кашлица, задух. Хремата и болките в гърлото могат да доведат до възпаление на околоносните кухини.  В повечето случаи се развива двустранна пневмония. Заболяването продължава 2-3 седмици. В някои случаи настъпва рецидив след 2 седмици, но е възможно такъв да настъпи и след нормализиране на телесната температура.

Някои пациенти от самото начало на болестта развиват астматичен бронхит, който на по-късен етап може да се хронифицира и да се стигне до бронхиална астма.

Диагностициране на заболяването –потвърждение на диагнозата се явява наличието на хламидии в материала, взет за изследване от лигавицата на носа. Изследването се извършва в инфекциозно отделение.

Адекватно лечение се провежда от лекар-инфекционист. Приемът на пеницилинови и цефалоспоринови препарати не води до пълно излекуване, а спомага за хронифициране на заболяването.

Профилактика – като при грипни състояния и други остри респираторни заболявания.

Top