Вие сте тук

Хипохондрия

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение > Хипохондрия | здравето.com

Хипохондрия-болести-и-лечение-здравето.comХипохондрия – състояние, при което вниманието към собственото здраве придобива преувеличен маниакален характер. Причина за появата на хипохондрия са редица психични заболявания, измежду които невроза, депресия и други.

Симптоми на заболяването

Депресивно настроение, придружено с разнообразни усещания, идващи от вътрешните органи. Болният е убеден, че страда от неизлечима болест. Той привежда „разумни“ доводи и обяснения в подкрепа на своята „диагноза“. Опитва се да увери специалистите и настоява да му се назначат серия от различни изследвания, за да се потвърди „диагнозата“. Нерядко са прилежно теоритично подготвени и осведомени за начина на протичане на заболяването и неговата клинична проява. Отказът от допълнителни изледвания от страна на лекуващия лекар, се приема от пациента като нежелание от страна на медика да вземе необходимите мерки. „Саботажът“ на лекаря е повод пациента да се обърне към редица инстанции с искане за санкциониране на професионалиста, който не иска да му помогне. Пациента е изцяло съсредоточен в собствените си преживявания, а не към чуждите. Убеден е в безразличието на хората. Липсва му внимание и съчувствие за неговото „страдание“.

Хипохондрията в своята същност е наистина необяснима за медиците и причините могат да бъдат много и различни, споменати са малко по-горе.

Хората, страдащи от заболяването, не са просто параноични, смятайки, че боледуват от най-лошата възможна форма с редица усложнения на дадено болестно състояние. Те живеят, изследвайки тялото си и постоянно информирайки се относно симптомите на различни болести, за да се уверят, че не са застрашени животите им. Всъщност, по този начин се оказва, че рано или късно се намират заболявания с много близки симптоми до преживяното от пациентите последните няколко дни, което ги убеждава, че са болни и имат нужда от лекарска помощ.

При посещение на лекар не се приема отрицателен отговор като потвърждение на диагнозата, понеже неврозата, довела до болестното състояние хипохондрия на пациента предполага голямо напрежение на нервната система, свързано с постоянен страх от влошаване на здравословното състояние. Което пък от своя страна може да завъши с фатален за човека, боледуващ от хипохондрия, край.

Спорът с квалифицираните доктори, които консултират този тип пациенти преди тяхното диагностициране със заболяването, се поражда поради факта, че хипохондриците четат постоянно и по много за заболяванията, които се съмняват, че имат. Притеснени са от евентуална комплексация и поява на сходни болести, произтичащи от дадената, интересуват се и от начина на лечение на заболяванията. С други думи, имат добра информационна база и това е добра основа за започване на сериозен конфликт между дипломирания лекар и хипохондрика.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron
Наистина сериозно заболяване, асоцииращо се главно с пренапрежение на нервната система на пациентите, което пък от своя страна води до постоянно състояние на депресия и параноя. Хората, страдащи от хипохондрия, много трудно преодоляват състоянието поради сериозната негативна предубеденост към съветите дори на близките си в много случаи.

Лечение на хипохондрия

В случай на развитие на хипохондрия е необходимо да се потърси психиатър, за да се установи причината за болестта и да се проведе адекватно лечение.

От огромно значение за страдащия, е той да получи така желания терапевтичен разговор с елементи на внушение!

След обстоен медицински преглед и изключване на текущи заболявания на вътрешните органи, може да се назначат комплексни витамини от група В, физиотерапия, плуване, закаляване, игло- и рефлексотерапия, антидепресанти. Ако начинът на мислене на хипохондрика не се промени няколко седмици след началото на лечението, е много добра идея той да бъде подложен на още по-интензивни внушения чрез по-чести посещения на психиатрична клиника, в която при нужда и по-остри форми на хипохондрия може да бъде настанен. Много важна роля при преодоляването на тази, на пръв поглед напълно безобидна болест, имат близките и приятелите на пациента. Важно е те винаги да бъдат до него и да го уверят, че е напълно физически и психически здрав. Само по този начин такъв човек би превъзмогнал бариерите на болестта, заобиколен от своите най-близки хора, роднините си.

Top