Вие сте тук

Среден отит

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

дек 28, 2011 | Здравето.com

Среден отит

Слуховият орган при човек се разделя на три части: външно, средно и вътрешно ухо.

Възпалението на средното ухо се нарича среден отит

Среща най-често при деца до три годишна възраст, обикновено след прекарана инфекция на дихателните пътища.

Болестта се среща често при деца, поради все още не изградената им напълно имунна система, както и късата и права Евстахиева тръба при тях.

Обикновено причинители на среден отит са вируси

Среден отит

Респираторно-синцитиални вируси, грипни вируси, риновируси и аденовируси или бактерийте Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae и Moraxella catarrhalis.

Симптомите на болестта са различни, според възрастовата граница на боледуващият. Обикновено се появява болка в ухото, но малките деца не винаги могат да я локализират. Тогава трябва да обърнем внимание на това, дали са спокойни през деня и през нощта, имат ли повишена температура, апетит, гадене и повръщане, диария, секрет от ухото, заболяване на дихателните пътища.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

За поставяне на диагноза отит е необходима директна отоскопия, извършена от специалист. Без нея не може да се постави точна и категорична диагноза и винаги съществува съмнение.

Лечението на болестта зависи от степента на възпалението.

Среден отит

Когато то е в начална фаза, не е необходимо прием на антибиотици, но всекидневните контролни прегледи и повишено внимание са задължителни. Предписват се обезболяващи и противовъзпалителни капки за уши. Когато възпалението е по-тежко се налага антибиотично лечение, като то зависи от микроба, причинител на проблема и опита на лекуващият лекар. По някога се налага оперативно перфориране на тъпанчевата мембрана, целяща изтичането на гнойта от средното ухо.

Най-добрата профилактика на отита е предпазването от инфекции на горните дихателни пътища.

Top