Вие сте тук
Начало > Болести и лечение > Свински грип (H1N1) – симптоми

Свински грип (H1N1) – симптоми

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение Свински грип (H1N1) – симптоми

Свински грип H1N1 - Болести и лечение - здравето.comОбхванати сте от паника, че може да се заразите? Имате съмнения за Свински грип? Не знаете какво да правите? Изглежда и тази година свински грип ще бъде една от актуалните теми през зимата. Спокойно, ще ви пораснат ушите и ще ви се уголеми носът – разбира се че няма.
В повечето случай H1N1 има същите симптоми като на сезонните грипове, т.е.: треска, умора, кашлица, дихателни проблеми, болки в тялото, възпалено гърло. Има и допълнителни симптоми като диария и повръщане. Лица, които проявяват симптомите на грипа, е най-добре да се свържат моментално с личния си лекар. Трябва да припомним, че H1N1 е силно заразен и ще навредите на здравето на хората около вас. Най – бдителни над здравето си трябва да са хората над 65 – годишна възраст, деца до 5- годишна възраст, бременни жени, хора с хронични и респиратони заболявания (диабет, сърдечно-съдови заболявания, астма), като и хора заразени с ХИВ, защото при тях усложненията са най – големи.

H1N1, за разлика от обикновеният сезонен грип нанася поражения дълбоко в белите дробове и е сериозен основател на вирусна пневмония.

Малките деца създават сериозен проблем на специалистите, защото малкият пакостник не може да обясни какво точно чувства. В такива случаи родителите трябва да са много наблюдателни за здравето на своите деца.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Тук си задаваме въпроса, как да разбера дали детето ми е болно?

– затруднено или усилено дишане
– сивкав цвят на кожата
– постоянна сънливост
– по – рядко уриниране
– раздразнителност
– липса на сълзи, когато плаче

*Ако детето ви проявява тези тежки предупредителни знаци, потърсете незабавно помощта на специалист.

Най-важното нещо, което трябва да направите в грипна обстановка е да не излизате навън или да попадате в обкръжението на много хора, за да не бъдете несъзнателно една от жертвите на свински грип!

В разгара на грипната епидемия, макар и обзети от паника, че всички около вас се разболяват и ви кихат в лицето, не прибягвайте към самолечение и не се тъпчете с антибиотици. Това няма да ви помогне изобщо, защото вирусите като свински грип не са чувствителни към тях. Те помагат само когато вирусът премине в пневмония. Един от най-важните съвети, които дават медиците е да не сваляме температурата, защото това е блокадата на организма срещу вируса. Лекарите не съветват температурата да се сваля ако тя не е над 38 градуса. Проблемът се появява от това, че повишената температура пресушава кладенеца на организма. Ако не искате да се чувствате, че сякаш сте в Сахара, приемайте по 100 мл течности на кг от теглото ви, защото след това най-важните войници на вируса (токсините) ще напуснат тялото ви.

Чудите ли се дали е нужно да се ваксинирате всяка година срещу грип?

Ако сте се ваксинирали през изминалата година за същият вирус, който върлува и денс – отговорът е не. Но ако щамовете се различават, е добре да си подсигурите имунитет срещу битка с този зъл враг. За хора от рисковите групи имунизацията е препоръчителна.

Top