Вие сте тук
Начало > Болести и лечение > Свински грип (H1N1) – превенция и лечение

Свински грип (H1N1) – превенция и лечение

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение Свински грип (H1N1) – превенция и лечение | ЗДРАВЕТО.COM

Свински грип H1N1 - Болести и лечение - здравето.com Предотвратяването на H1N1 е лесно, но е нужно много строга лична хигиена, която би трябвало всеки да има, но малко от нас я поддържат. Важно е всеки от нас да се отнесе сериозно към световния проблем, защото свински грип, както всички други сезонни грипове се разпространява много бързо и лесно. Гриповете скачат като бълхи от човек на човек и нужно само едно кихане или изкашляне на заразен с вируса.

Човек може да допусне вируса в тялото си, когато докосне нещо, което е заразено с вируса и след това да докосне очите си, носа или устата.
Как да се предпазя от заразата?

За тази цел мийте често ръцете си със сапун и топла вода. Това изглежда просто, но е важно добре да втривате и масажирате ръцете си една в друга. Не пропускайте старателно да измиете пространството между пръстите, защото там най-добре се запазва вируса.

Бъдете внимателни в използването на компютърни клавиатури и дръжки на врати, до които достъп имат много лица. Такива места е трудно, дори невъзможно да останат незаразени.

При кихане и кашляне е добре да не използвате дланта на ръката си, а да кихате на рамо, за да не направите неприятен подарък на някого, когото ръкостискате за поздрав.
Хората в групите с висок риск като например бременни жени, възраст, деца, ХИВ позитивни и др. е добре да не избягват лечението си и да побързат с имунизацията.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Както миналата година така и сега лечението се осъществява чрез антивирусните препарати Tamiflu или Relenza.

Много от хората се бъркат при покупката на Tamiflu и си купуват Theraflu. Антивирусните препарати и лекарства за H1N1 не се продават без рецепта!

Лекарствата имат много силен ефект, но няма идеални неща, така и този препарат си има своя страничен ефект. Той се състои в гадене, повръщане и диария. Тези странични ефекти от антивирусните лекарства могат да бъдат сведени до минимум, когато приемате лекарството с храна.

Страничните ефекти на Relenza са виене на сват, синузит, хрема, кашлица, диария, гадене и главоболие. Някой от тези симптоми може да имате и благодарение на вируса, който живее във вас, но не за дълго.

Как лекарят ми поставя диагноза Свински грип (H1N1)?
Медицинското лице поставя диагнозата на база на симптомите ви и на клиничната си преценка.

Съществуват и тестове за грип, чрез които получавате отговор в рамките на 15 минути. За теста се взима проба от носа или от гърлото на пациента. За наше съжаление тези тестове не са перфектни. Вие може да носите и разпространявате вируса неволно, а теста да дава отрицателен резултат.

В България 20 от 28 общини са в принудителна ваканция, поради настъпилата епидемия.
Използвайте почивните дни, за да се лекувате и да не се заразите преждевременно, затова избягвайте навлизането в големи среди от хора (бизнес или търговски центрове, училища или в работата).

Top