Вие сте тук

Салмонелоза

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение > Салмонелоза | здравето.com

Салмонелозата представлява:

Остро инфекциозно заболяване, причинители, на което са бактерии, наречени салмонели. При тяхното разпадане се отделя ендотоксин, който уврежда нервната система и вътрешните на човек. Някой от тези бактерии отделят и ентеротоксин, който причинява стомашно разстройство.

салмонелоза--болести-и-лечение-здравето.comСалмонелните бактерии са над 1500 вида, не могат да бъдат различени помежду си и са грам отрицателни и заобиколени с ресни. Те са анаеробни бактерии и се развиват добре във всяка хранителна среда с температура от 10 до 40°С. Устойчивостта на салмонелната бактерия е висока и зависи влагата, температурата и киселинността на средата. Те се развиват и размножават успешно в храни, като яйца, месо, риба.

От салмонелоза можем да се заразим най-вече от приема на неправилно обработена храна. Инфекцията започва внезапно, сред група хора консумирали еднаква храна и поели от нея салмонелните бактерии.

В обществени басейни и водоеми също можем да се заразим. Устойчивостта на бактериите позволява пренасянето им чрез контактни предмети, което ги прави много опасни за малки деца.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

В риск са и хора, работещи с животни, като ветеринари, животновъди и техните семейства.

Инкубационният период на салмонелозата варира от няколко часа до едно денонощие.

Реална опасност от заразяване съществува и за хората, които имат пряка връзка с животни, като ветеринари, гледачи на животни, колбасари и кухненски работници. Рядко заразяване се предизвиква от здрави бактерионосители, които замърсяват хранителните продукти. Инкубационният период е къс – от няколко часа до едно денонощие.

Лечението на салмонелоза се състои в прием на препарати, съдържащи:

Калций – глюконат, лактат, нестероидни противовъзпалителни средства, глицерофосфат, медицински въглен и витамини и пробиотици, възстановяващи чревната микрофлора.

За да се защитим от коварните бактерии трябва да избягваме консумацията на сурово месо, мляко и яйца. Много важна е правилната термична обработка и правилното съхраняване  в хладилник на храните. Не на последно място трябва да споменем добър ветеринарен контрол над животните.

Top