Вие сте тук
Начало > Болести и лечение > Рак на простатата

Рак на простатата

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

дек 31, 2011 | Здравето.com

Рак на простатата

Рак на простатата представлява

Аденокарциноми, произлизащи от клетките и покриващи простатните жлези. Те прерастват в оформени възли, които се локализират в периферията на простатната жлеза, а по-късно засягат и нея.

След ракът на кожата, ракът на простатата е най-често срещането раково заболяване при мъжете и е на второ място, като причинител на смърт от онкологични заболявания.

От него страдат най-често мъже над 40-годишна възраст, като 75% от заболелите са над 65 години.

За разлика от останалите тумори, простатният рак протича бавно, в началните стадии безсимптомно. Може да се открие при профилактичен преглед, чрез туморен маркер PSA и ректално туширане.

Трудно е да бъдат посочени конкретните причини за рак на простатата

Рак на простатата

Все пак може да изброим следните: възраст, генетичното предразположение и фамилна обремененост, хормонални проблеми, фактори от околната среда, инфекциозни причинители, хранителни навици и др. Възприето е, че хормоналното изменение има най-силно влияние върху възникването и развитието на рака на простатата.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

В ранните си стадии болестта няма ясно изразени симптоми. Обикновено съществуват оплаквания за затруднено и често уриниране, наличие на кръв в урината или неволно изпускане. Тези симптоми обаче се срещат и при редица други болести и не са достатъчни за наличие на съмнение. В по-късен етап се появяват анемия, рязко отслабване на теглото, болки в костите, двигателна слабост и парализа.

Диагнозата на болестта става, чрез ректално туширане или чрез биопсия и микроскопско изследване. През последните години се въведе туморният маркер PSA, който значително подобри ранната диагностика.

Лечението на рака на простатата зависи от стадия, в който се намира

Рак на простатата

Като най-често се налага оперативно лечение. Освен него съществуват и варианти за химиотерапия, лъчетерапия, хормонална терапия, както и Интермитентно хормонално лечение.

Изходът от болестта зависи от своевременната диагностик, а и ефективността на лечението и за съжаление не рядко е фатален.

Top