Вие сте тук
Начало > Болести и лечение > Рак на кожата

Рак на кожата

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

окт 22, 2011 | Здравето.com

Рак на кожата

Ракът на кожата е най-често срещаното раково заболяване

Представлява неправилно деление на клетките, в следствие, на което се образува злокачествен тумор. За щастие заболяването е лесно откриваемо, тъй като започва от най-външния слой на кожата епидермиса и когато човек обръща внимание на тялото и здравето си ще го забележи.

Като всеки вид рак и тук може да говорим за доброкачествен и злокачествен (меланом). Важно е бързото овладяване на заболяването, дори туморът да е доброкачествен, защото той може да премине в злокачествен, а той е метастазира много бързо и е изключително опасен. При него трябва да е действа много бързо, в противен случай се крие сериозен риск за живота на заболелия.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Причини за рак на кожата

Рак на кожата

Според изследванията, до тежкото заболяване може да ни доведе прекомерното излагане на слънце с незащитена кожа, агресивното облъчване на солариумите, ултравиолетовите лампи и изследвания, провеждани със скенер и рентген. Значение има и наследственият фактор, не може да се заразите с болестта от роднина, но ако в семейството ви има боледувал от рак на кожата, редно е да грижите с повишено внимание за себе си и да избягвате посочените по-горе рискови фактори. Предразположени към заболяването са и хора с бяла кожа и склонност към образуване на бенки. Рисковата група е 20 40 години.

Методите за лечение на рака на кожата

Рак на кожата

Избират се  в зависимост от вида и тежестта на заболяването. Прилага се локално лечение, когато туморът не е метастазирал, но най-сигурният начин е хирургично отстраняване на засегнатите участъци.

Ракът на кожата е тежко заболяване, което обаче не е нелечимо. Важно е да обърнем внимание на профилактиката и да не подценяваме нито една бенка, защото може да ни струва живота. Когато заболяването е установено в ранен етап, прогнозата за пълно възстановяване е добра.

Top