Вие сте тук

Ларингит

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение Ларингит | здравето.com

Laringit

Ларингитът е възпаление на ларинкса с различна генеза. Причина за появата на остър ларингит могат да бъдат редица респираторни заболявания, грип, скарлатина, коклюш и др. Може да се прояви и като самостоятелно заболяване, вследствие на пренапрежение на гласа, вдишване на запрашен въздух, дразнещи пари и газове, тютюнопушене, злоупотреба със спиртни напитки.

При острият ларингит лигавицата на ларинкса се зачервява. Тя е оточна и болезнена. При грипни състояния е възможно да се наблюдава и кръвоизлив на лигавицата. Възпалителният процес може да обхване изцяло лигавицата на ларинкса или отделни негови части.

Болните се оплакват от сухота, дразнене, болезнено драскане в гърлото, понякога и болка при преглъщане. Гласът става дрезгав, груб или беззвучен. Острият ларингит може да протече с главоболие и леко повишаване на телесната температура. Продължителността на заболяването обикновено не превишава 7-10 дни.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Хроничният ларингит възниква под влияние на горепосочените фактори, които обаче са по-рязко изразени и действат дълго време. Пациентите се оплакват от болка в гърлото, дрезгав глас, кашлица. Понякога това състояние може да доведе и до афония (частична или пълна загуба на гласа).

Лечението е насочено към отстраняване на причините, които предизвикват заболяването. Препоръчва се пациентът да не разговаря на висок глас, да не пуши, да не употребява алкохол и да съблюдава строги хранителни навици(да избягва пикантни храни). Желателно е да се приемат топли напитки и да се прави гаргара с отвара от лайка или градински чай, инхалации, затоплящ компрес на врата и гореща вана на краката. Заболяването се повлиява благоприятно и при прием на противокашлични средства и физиотерапевтично лечение (елекрофореза, УВЧ-терапия лечение чрез ултрависокочестотно електрическо поле).

ЛарингитПрофилактиката на ларингита е много добър начин да се предпазите от грип или настинка, тъй като тези болести са пряко свързани с всякакво възпаление на гърлото, причинено от инфекция. Добре е да не се прекалява със студени напитки или пък се крещи продължително, за да не се нарани лигавицата в областта на ларинкса и по този начин се стигне до развитие на въпросното заболяване. След продължителен престой на студено място, особено зимата, когато температурата на въздуха е най-ниска, да се пият топли течности – чай или топла вода с цел предотвратяване риска от развитие на ларингит и зачервяване на гърлото.

Болестта ларингит може да се усложни!

Но ако се вземат мерки навреме не представлява сериозен риск за организма. Лечението протича различно при различните пациенти и в зависимост от типа инфекция и нейната сериозност, може да продължи от няколко дни до 1-2 седмици. Важно е при първите симптоми да вземете мерки и пийнете чай с цел намаляване риска от усложнения.

Top