Вие сте тук

Ишиас

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

дек 05, 2011 | Здравето.com

Ишиас представлява възпалението на най-големият периферен нерв седалищният

Това води до болка в пояса. Често болката прераства и в други части на тялото, обикновено към единият крак.

Болестта засяга обикновено хора над 30-годишна възраст, но по-рядко се среща и при по-млади пациенти. Наличието на ишиас показва съществуването на проблем в поясно кръстния отдел.

Обикновено наличието на ишиасът говори за нарушена функция на гръбначния стълб

Поради образуването на шипове, дискова херния, тежко натоварване на гръбначният стълб и др. По някога болестта се проявява след диабет, ревматизъм, различни възпалителни процеси на гръбнака и малкия таз.

Болката е причинена от притискане на задните коренчета на нерва и е остра и силна и води до проблемно движение. По някога може да се загуби чувствителност в областта на бедрата и коленете.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Диагностицирането се осъществява с преглед, палпация и скенер на проблемната болка.

Лечението на ишиасът включва медикаментозна терапия за намаляване на болката и възпалението, както и лечебни масажи и физиотерапевтични процедури. Когато заболяването е особено тежко, може да се стигне и до хирургична намеса.

Профилактиката на болестта включва правилна позиция на тялото по време на стоене, седене, дори при легнало положение. Трябва да се избират пози, които щадят гръбначния стълб и не го натоварват излишно. Хубаво е да се практикуват упражнения за укрепване на гърба, както и да се щадим. Вдигането на тежи предмети може да бъде опасно.

За успешното излекуване на хроничен ишиас са подходящи алтернативните методи на лечение, като лека електротерапия и акупунктура.

Йогата е особено подходящ спорт за хора, страдащи от този проблем.

Top