Вие сте тук

Гонорея

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

ное 06, 2011 | Здравето.com

Гонорея

Гонорея, наричана още трипер е болест

Предизвиква се от бактерията Neisseria Gonorrheae и се предава единствено по полов път или от майка на новородено. Развива се в областта на гениталиите, ректума, гърлото и очите, при жените първо се появява в областта на шията. При заразено новородено гонореята може да доведе до тежка очна инфекция, дори пълно ослепяване, ако не се лекува своевременно.

Инкубационният период на Neisseria Gonorrheae е от 0 до 14 дни, но обикновено симптомите се появяват между втория и петия ден, много рядко болестта се появява без симптоми. Признаците за настъпване на болестта се изразяват в трудно уриниране, нередовна менструация, тъпа болка долу в корема, увеличен вагинален секрет и кървене след сексуален акт. При мъжете болестта настъпва с гноен секрет от пениса, болка при уриниране и температура.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

От гонорея заболяват повече жени, от колкото мъже. Те са по-податливи на бактерията и всяка втора жена, имала контакт със заразен партньор се разболява, докато при мъжете едва всеки пети бива засегнат.

Гонорея се предава, чрез вагинален, анален или орален контакт.

Гонорея

Лечението е продължително, поне няколко седмици и включва задължително антибиотици.

При не лекуване, гонореята, може да доведе до стерилитет и при двата пола, а при мъжете до артрит и белизи в пениса, които затрудняват уринирането. В миналото болестта е лекувана с живак, а в момента, в някой страни в Африка тя е развила имунитет към антибиотиците и това затруднява нейното лечение.

За предотвратяване на заразата, болните трябва да бъдат поставени под карантина до приключване на пълният курс на лечение. Имунитет към болестта не се придобива и презервативът не дава гаранция за предпазване.

Top