Вие сте тук

Ботулизъм

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение > Ботулизъм | здравето.com

Ботулизъм - Болести и лечение - здравето.comБОТУЛИЗЪМ е остро инфекциозно заболяване. Възниква в резултат на консумиране на продукти, съдържащи ботулиновия токсин, който действа върху нервните клетки и предизвиква парализа на мускулите.

Причинител е бактерия от рода клостридий. Съществува в две форми – вегетативна и спорова.

Вегетативните форми на бактеририите съществуват само в условия на отсъствие на кислород. Те се размножават и произвеждат най-силният природен токсин, а смъртоносната доза за човека е около 0,3 микрограма. Най-благоприятната температура за тяхното размножаване и образуване на отрова е 20-37°С. Токсинът се разрушава при 15-минутен престой при температура над 90°С или при 30-минутен престой при температура 80°С. Устойчив в киселинна среда, издържлив на високи концентрации на сол, не се унищожава в храни, в консервирани храни живее в продължение на години.

Споровите форми на бактериите остават продължително време в околоната среда. Устойчиви са на замръзване и изсушаване. Издържат в 18%-ов разтвор на сол и при температура на кипене в продължение на 6 часа. Напълно умират само в автоклав, третирани в продължение на 30 минути.

Източник на заболяването Ботулизъм– почва, езера и морета, тиня, чревно съдържимо на диви и домашни животни, морска храна…

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

 

Инфекцията възниква след прием на заразена с ботулинов токсин храна от животински и растителен произход; консервирана, но не достатъчно термично обработена. Обичайно това са консервирани храни или дългосрочно съхранявани такива(колбаси, шунка, пушени меса, солена или сушена риба…), които са приготвяни в домашни условия и не добре обработени при необходимата температура, която да унищожи патогенните спори. При липса на кислород се образуват токсини, които се натрупват в хранителните продукти и причиняват типичния консервен „бомбаж“.

Развитие на заболяването – попадналият в стомашно-чревния тракт токсин се абсорбира в кръвния поток и се разпространява в целия организъм. Нарушава дейността на нервните клетки и предизвиква парабиза на мускулатурата. Засяга предимно мускулите на очите, фаринкса и ларинкса, в последствие и дихателните мускули.

Пациентите умират вследствие настъпила парализа на дишането.

Съмнение за ботулизъм?

Признаци на заболяването – съмнение за ботулизъм се потвърждава след откриване на ботулинов токсин в кръвта на пациента, както и наличието на такъв в храната. Останките от консумираната храна се съхраняват и се предоставят  на лекаря за изследване и анализ .

Спешна медицинска помощ – при поява на зрителни нарушения, особенно след прием на консервирани храни, е нужна спешна лекарска намеса. Симптомите на ботулизъм могат стремително да нарастнат, а заболяването рязко да се влоши и да доведе до нежелани последици.

След прекарано заболяване, организмът НЕ създава имунитет!

Top