Вие сте тук

Анафилаксия

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение > Анафилаксия | здравето.com

Анафилаксията представлява тежка алергична реакция, която може да доведе до смърт. При анафилаксия се появява обрив по кожата, понижава се кръвното налягане, кръвоносните съдове се разширяват и се образува оток на ларингса.Анафилаксията представлява тежка алергична реакция, която може да доведе до смърт. При анафилаксия се появява обрив по кожата, понижава се кръвното налягане, кръвоносните съдове се разширяват и се образува оток на ларингса. При по-тежки случаи може да се стигне до шок и ако пациентът не се изведе от това състояние, може да почине.

При анафилаксия имунната система на човека произвежда специфични антитела (имуноглобулин Е или IgЕ) в отговор на въздействащите му вещества. Тези вещества сами по себе си са безвредни, но организма реагира защитно, като произвежда огромни количества антитела.  Тези антитела започват да „атакуват“ самия организъм и са познати в лекарската практика като хистамин.

Симптоми при анафилаксия

Заболяването може да започне със силен сърбеж в очите, за кратко време тези симптоми могат да причинят оток на гърлото, който затруднява дишането и преглъщането. Възможна е появата на болки в корема, спазми, усещане за студ, гадене, диария, обрив по цялото тяло и др.

Ако възникне такава алергична реакция, следва незабавно да се потърси лекарска помощ. При такава реакция може да настъпи учестено сърцебиене, рязък скок на артериалното налягане. Възможно е да се развие анафилактичен шок, който да доведе до летален изход.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Диагностика

Заболяването се диагностицира въз основа на проявилите се симптоми. Ако лицето е алергично или някой член от семейството е с алергични заболявания, рискът от развитие на алергична реакция се увеличава. За да се потвърди наличието на предразположеност към различни видове алергии, необходимо е да се пристъпи към направата на скарификационен тест.

Лечение

Съществува само едно единствено средство за лечение на толкова сериозни и силни алергични реакции. Въвеждането на епинефрин (адреналин), който на момента облекчава симптомите от алергичната реакция.

Възможно е да се използват и други медикаменти, които оказват благотворно въздействие върху сърдечно-съдовата система на пострадалия. След като състоянието на болния се стабилизира след шока, назначават се антихистаминови и кортикостероидни препарати.

Какво трябва да помните

Ако някога сте получили алергична реакция, вследствие на ужилване от пчела или други насекоми, нужно е да закупите медицинска аптечка със специален набор от нужните ви медикаменти, която да носите със себе си навсякъде и по всяко време. При постъпване на лечение в болнично заведение, от особена важност е да предупредите медицинския персонал, че сте алергични.

Top