Вие сте тук
Начало > Болести и лечение > Физическата активност срещу заболяванията

Физическата активност срещу заболяванията

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

юни 08, 2012 | Здравето.com

Физическата активност срещу заболяванията

Знаете ли, че физическата активност сутрин, освен че подобрява формата ни и ни кара да се чувстваме освежени, то ни предпазва и от куп заболявания?!

  1. 30 минути бърз ход правен ежедневно;
  2. Изкачване по стълби до 6-ия етаж = 7 минути бързо ходене;
  3. Активното занимание в градината за 30 минути;
  4. Воденето на детето до училището с бърз ход;
  5. Придвижването с колелото;
  6. Слизане от автобуса една спирка, преди крайната ни точка.

Всичко това не отнема много усилия, нито време, но практикувано ежедневно би заместило фитнес залите и спорта, за които все не ни достига време. В същото време би ни защитило от проблеми със сърдечно-съдовата система; рак на дебелото черво; хронични болки в гърба; излишни килограми (затлъстяване); болежки по костите и ставите; Болки в гърба и гръбначните прешлени.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Как помага физическата активност при заболяванията?!

Физическата активност срещу заболяванията

  • Сваля количеството на лош холестерол, намалява кръвното налягане; съчетана с правилно хранене, физическата дейност намалява риска от захарен диабет, тъй като спомага за изгаряне на захарта в организма.
  • Движенията предпазват от наднормено тегло; намаляват отделянето на хормоните на растежа, които стимулират образуването на злокачествени образувания; подобряват обмяната на веществата (метбализма).
  • Увеличават минералната плътност на костите; всяко движение заздравява и укрепва мускулите и ставните връзки, а това благоприятства в напредване на възрастта;
  • Движението укрепва мускулите на гърба, които поддържат всеки прешлен и стабилизират гръбначния стълб. Коремните мускули от своя страна поддържат гръбначния стълб изправен, затова са необходими леки гимнастики и движения.
Top