Вие сте тук
Начало > Спорт > Упражнения за добра кондиция и равновесие

Упражнения за добра кондиция и равновесие

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

сеп 11, 2012 | Здравето.com

Упражнения за добра кондиция и равновесие

Ако искате да изглеждате добре, когато ходите, да танцувате красиво или просто да правите всичко с грация и финес са нужни перфектна координация и равновесие. Това може да се усъвършенства и доразвие със следните упражнения, които с практиката ще ви научат да ги правите в един момент дори със затворени очи.

Упражнения в изходно положение

  • Изправени, свийте едната ръка, допирайки пръстите в рамото. Едновременно повдигнете противоположния крак напред в хоризонтално положение. С лед това премествате ръката, която е на рамото напред, а крака прави мах назад, без да опира в пода. Връщате в изходна позиция и повтаряте всичко с другите крак и ръка. Прави се 4-8 пъти.

Упражнения в изправено положение

Упражнения за добра кондиция и равновесие

  • Дясната ръка опъвате напред, левия крак минава пред десния. Снемете я долу, после изнесете левия крак наляво встрани, колкото можете по-високо. Краката са обтегнати в колената. Отпуснете всички мускули и повторете с другите крак и ръка. Прави се 4-8 пъти.

Упражнения отново в изправено положение

  • Пръстите на ръцете докосват рамената (лактите са до тялото), свийте единият крак във всички стави, а другия да опре с пръстите пода. Тежестта да пада само върху издадения напред крак. Обтегнете ръцете в страни (хоризонтално). Потупайте пръстите на издадения назад крак в пода 2 пъти, свийте ръцете като върнете пръстите върху раменете и се върнете в изходно положение. Всичко се повтаря и с другия крак по 4-6 пъти на страна.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

След усвояване на упражненията до така степен, че да съумеете да ги практикувате, започнете да ги правите със затворени очи. Като в началото отново ще го има клатенето, полюшването и занасянето, както в началото, когато сте започнали да ги правите с отворени очи, но това с времето доразвива координационните ви умения и усъвършенства чувството за равновесие.

Везна

  • В изправен стоеж свийте единият крак в коляното, ръцете са отпуснати встрани. Опънете назад другия крак до хоризонтално положение, а ръцете опънете встрани до хоризонтално ниво. Върнете в изходно положение краката и ръцете и направете отново с другия крак. Повторете 3-6 пъти с всеки крак поотделно.

В изправен стоеж с отпуснати свободно ръце

Упражнения за добра кондиция и равновесие

  • С единият крак изпълнете движения в стил бруст. Бавно сгънете единият крак, повдигайки петата на височина на коляното на другия крак. С присвития крак изпълнете ритане на топка и върнете в изходна позиция. Повторете бързо отново всичко, така 6-10 пъти и сменете краката. Цикъла от упражнения се прави 3-4 пъти на крак.

Везна на обтегнат крак

  • Когато точно и сигурно сте усвоили везната от по-горните упражнения, ще се опитате при изнасяне на свободния крак до хоризонтално положение да опънете присвития, в коляното крак. Това упражнение е значително по-трудно, но се практикува много в спортната гимнастика, върху тясна смесена успоредка.  При положени повече усилия, воля и систематичност от вас и вие бихте могли да го изпълнявате без проблем на земята.

 

Top