Вие сте тук
Начало > Спорт > Хайде в басейна или защо е полезно плуването

Хайде в басейна или защо е полезно плуването

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

май 12, 2012 | Здравето.com

Хайде в басейна или защо е полезно плуването

Лятото започна, а с него времето за море и басейн.

Знаете ли колко е полезно плуването и за колко неща помага то?

То е прекрасен начин за поддържане на физическа активност. Освен това стимулира кръвообращението, разгражда излишните мазнини, освобождава от токсините. Това са само част от предимствата му.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Плуването подобрява дишането

  • От натиска на водата става по-дълбоко и дробовете се кръвоснабдяват достатъчно. Заздравява се мускулатурата на белия дроб и се успокояват бронхите.

Сърцето и кръвообращението

Хайде в басейна или защо е полезно плуването

  • 2-3 пъти седмично по 20 минути плуване спомага за ритмично, здраво сърце. С по-малко удари и повече изтласквания на кръв то ще бъде предпазено от инфаркт.

Обмяната на веществата

  • Студената вода ни калява. Прави ни по-издържливи и спомага обмяната на веществата, а така се засилва и разграждането на мазнините.

Съединителната тъкан

  • Водата действа като масаж на тялото, а от тук се заздравяват кожните депа и съединителната тъкан. Движението в хладка вода спомага за отделяне на токсините. Помага срещу целулит.

Мускулатурата

Хайде в басейна или защо е полезно плуването

  • Най-натоварени от плуването са ръцете, гърба, раменете, гърдите и част от бедрата. От плуването се оформя пропорционално всяка част от тялото.

Ставите

  • Тежестта ни във водата е толкова колкото е тежестта на тялото ни над водата, тоест наполовина, а това е прекрасна среда за отслабване за хора с наднормено тегло, защото няма да натоварват ставите си прекомерно.

Гърбът

  • За плуването използваме голяма сила при всяко движение, защото съпротивлението е 800 пъти по-голямо отколкото с въздуха. Това спомага за изграждане на стабилна и устойчива мускулатура, която образува защитен пояс на гръбначния стълб. Така може да го предпазим.
Top