Вие сте тук
Начало > Спорт > Плуване – Да се научим да плуваме

Плуване – Да се научим да плуваме

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

сеп 17, 2012 | Здравето.com

Да се научим да плуваме

Тези мокри тренировки са за хора, който наистина не умеят да плуват или имат страх от големите води.

Те могат да се практикуват дори във ваната или в малък басейн, докато наистина се убедите, че вече умеете да плувате.

Обучението по плуване започва със запозанаване с подемната сила на водата. Това е едно от основните умения. Когато вече сме убедени, че водата сама изтласква тялото ни на повърхността, ако сме отпуснати, то вече наполовина знаем да плуваме.

Плуване стил: Медуза

  • Стоите във водата до кръста. Вдишайте дълбоко и се наведете надолу, при което ръцете ви остават свободно отпуснати. Бавно приближете едното коляно към гърдите, а после и другото, обгърнете ги с ръце. След това ги отпуснете и се върнете в положение стоеж.

Плуване стил: Тилен лег

Плуване - Да се научим да плуваме

  • Седнете с обтегнати крака на дъното (водата да достига рамената), дланите са опрени край бедрата. Така леко повдигнете бедрата нагоре, позволявайки на водата сама да изтласка тялото ви на повърхоността. Спокойно повдигнете дланите по тялото. Тялото трябва да е напълно отпуснато. Много е важно да се намери подходящата поза за главата, чието тегло се уравновесява с теглото на таза. Затова ако бедрата упорито потъват надолу, отпуснете главата по-дълбоко, като помните, че брадата не бива да стърчи нагоре, а да е до шията.

Плуване стил: Лежане по корем

Плуване - Да се научим да плуваме

  • На плитка вода (колкото протегната ръка) се опрете с ръце на дъното. Краката опънете свободно назад, като лицева опора. Вдишайте дълбоко и потопете лицето във водата. Изчакайте краката ви сами да изплуват на повърхността, повдигате ръцете напред и свободно ги отпускате във водата, с длани надолу. Мускулите са отпуснати. Ако ви свърши въздухът, спокойно отпуснете краката и се изправете.

Целта на тези движения е да ви запознаят със „стихията”. Ако се почувствате сигурни на плиткото, така както се чувствате на сушата, лесно ще изучите и останалите движения, че да превъзмогнете фобията си от водата или неудобството от това, че не сте умеели да плувате.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

След като сте усвоили първите стъпки от първа част, може да преминете към:

Обръщане

  • Когато вече знаете как да се отпускате по гръб и по корем във водата, то вече сте готови и за обръщане. От положение легнали по корем, през дясната ръка се преобърнете по корем (сякаш се обръщате в леглото). Водата ще ви задържи. Когато усвоите тази техника, може да правите поредица от преобръщания в двете посоки.

Жабешки движения

Плуване - Да се научим да плуваме

  • Ръцете – Стоите във вода над талията, наведете се напред така, че да потопите шията (краката полуприклекнали). Ръцете са свободно изнесени напред , дланите са със събрани пръсти и допрени отпред. От това положение се придвижвате напред, обикаляйки в кръг, правите следното – свивате бързо дланите навън и натискайки с тях и ръцете до лактите във водата, ги отвеждате плавно и енергично встрани. Лактите не минават зад линията на рамената. С това завършва движението разтваряне на ръцете. Сега лактите и дланите по най-късия път се приближават един към друг, докато кутретата на дланите се срещнат близо до шията. Бързо връщаш дланите обратно напред и отново повтаряш всичко плавно и енергично; Краката – легнали по корем във водата и държейки надуваема топка пред лицето, отпуснете краката свободно във водата, така че да се носят сами и плавно започнете да ги движите нагоре единият, надолу другия, после обратното.
Top