Вие сте тук
Начало > Енергия > Витамини и минерали в живота ни

Витамини и минерали в живота ни

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

дек 11, 2012 | Здравето.com

Витамини и минерали в живота ни

Какво са това витамини и минерали?

Казано най-просто витамините са органични вещества, необходими за живота, които не се произвеждат от организъма в достатъчни количества. Витамините са компоненти на ензимната система, действащи като свещите на автомобилния двигател. Заедно с минералите, те активизират и регулират метаболизма и настройват организъма за функциониране при висок коефициент на полезна работа.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Недостигът на един единствен витамин може да застраши целия организъм.

Витамини и минерали в живота ниЧовек не усеща непосредствено, недостатъчния прием на витамини и минерали. Не го боли глава, стомах и др. Организмът е мощна система (химически завод), който успява да компенсира временния недостиг. При по-продължително приемане на храна, бедна на микронутриенти (витамини и минерали) нашата система се натоварва и постепенно започва да дава пробойни – различни по характер болести и оплаквания. От недостиг на витамини не се умира, а от нарушените функции и имунна система на организъма, които не работят пълноценно при глад на нутриенти.

Нашият организъм (двигател), може още дълго време да изкара, но без качествено и пълноценно гориво не е толкова мощен (жизнен), изхабява се по-бързо. Един двигател, може да изкара 100 000 км, но ако се грижим добре за него може да изкара и 300 000 км. Така и нашият организъм, може да изкара пълноценно до 65 г., но може и до 85 години и повече, ако го зареждаме с пълноценно гориво, като си доставяме необходимите нутриенти.

Витамините и минералите не са награда за тялото ни, а задължително условие за здравето ни.

Затова е така важно присъствието им в живота ни. Набавяйки ги от храната и допълнителни дажби, които са под най-различни форми – напитки (разтворими таблетки), капсули, сиропи, дъвчащи бонбони и така нататък.

Top