Вие сте тук
Начало > Енергия > Колко сън ни е нужен?

Колко сън ни е нужен?

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

мар 24, 2013 | здравето.com

Колко сън ни е нужен

Купища задачи стоят пред нас и чакат своето време. Отхвърляме, отмятаме по списък и неусетно „изяждаме” времето си за сън. А всъщност, то е особено важно за нашето здраве.

Колко точно часа сън ни трябва  в денонощието, за да си осигрим необходимата енергия?

Известно е твърдението, че човек трябва да прекара в леглото 8 часа от денонощието. Последните изследвания показват, че не е съвсем така. Оказва се, че най-здравословно е да спим между шест и половина и седем часа. По-дългото спане е също, толкова вредно, колкото и недоспиването.

Важно е да отбележим, че различните възрастови групи имат различна нужда от сън. Бебетата спят най-много – от 10 до 14 часа в денонощието, децата до дванадесет години спят оу 9 до 12 часа в денонощието, тийнейджърите – 9 часа.

Доказано е, че най-дълбокият сън е в интервалът между 23 и 04 часа.

Тогава тялото и съзнанието са отпуснати максимално и сънят е особено полезен за нас! Тук трябва да добавим, че бременните жени имат нужда от повече сън и това е съвсем нормално явление, дължащо се на състоянието им.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

 

Освен това е хубаво да спим на тъмно или поне на лека, приглушена светлина!

Ярката такава дразни рецепторите и не ни позволява пълно спокойствие. Същото се отнася и за шума. Нека стаята ни да е тиха и спокойна и да няма дразнещи ни шумове.

Честа практика е заспиването пред телевизорът, гледайки някой филм или щракайки на лаптопа в леглото.

Всъщност най-добре за нас е тези уреди да си стоят в дневната, а в спалнята да имаме само някоя лека, разпускаща книга, която да ни отнесе в царството на Морфей с усмивка!

Top