Вие сте тук
Начало > Енергия > Как да спрем умората?

Как да спрем умората?

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

яну 30, 2013 | Здравето.com

КАК ДА СПРЕМ УМОРАТА

Умората е убиец.

Често това е причината да закъснеете за работа, да се чувствате мудни дори когато сте имали достатъчно сън и да се чувствате изтощени всяка вечер (въпреки 8-те часа сън). В тази статия ще разгледаме какво причинява умората и как можете да я спрете.

Страданието от умора може да доведе до големи проблеми в живота ви, като по-кратък период на внимание, раздразнителност, неспособност да се концентрирате върху задачи като четене или решаване на математически задачи. Това също може да доведе до сериозни заболявания като заболяване на щитовидната жлеза. Тук ще разгледаме как да избегнем умората.

Макар, че пролетта отмина вече и започна лятото, умората не ни напуска.

За да се преборим с умората съществуват достатъчно природни средства, добре е да ги познаваме.

През зимата, когато дните са къси и по-рядко се радваме на слънцето, нашият организъм изразява своето недоволство, което се пренася и в пролетта, а понякога заварва и летните горещи дни. Отпуснатост, липса на желание и енергия – умората ни обсебва и сънят ни се разбива. Всички са чували за пролетната умора. Тя се появява в резултат на дългата студена зима, поради липсата на витамини, слънчеви лъчи и борбата на тялото ни със студените условия. Препоръчителни при пролетна умора са растенията, ароматните масла, олиго елементите. Богатото им разнообразие е гаранция за справяне с всякакъв вид отпадналост. Най-напред трябва да се установи причината (видът) на умората, а след това да се набавят природните коктейли.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron 
 • При затруднено ставане сутрин

Tрябва да се раздвижи мозъкът, затруднен от нездравословен сън. Ако сте привърженици на фитотерапията, изберете елевтерокок – сорт сибирски женшен, който действа върху мозъчните функции. Взима се вечер преди лягане 2 капсули или 100 капки тинктура. Ако разчитате на олиге елементите, сутрин вземайте 1 ампула манган, а вечер – ампула, съдържаща мед, злато и сребро. Не забравяйте преди сън да разтриете с 2 капки лавандулово масло слънчевия си сплит, който е на нивото на диафрагмата, той тонизира и разпуска.

 • При умора в късните утринни часове

Tя се дължи на засилена нервна умора, свързана с емоционалната свръхчувствителност. С нея се борят 3 хомеопатични гранули игнация 9СН. За възстановяване на равновесието на нервната система, взамат се по 50 капки ароматно масло от смокинови пъпки, а вечер – 50 капки есенция от лимонови пъпки. Колкото до олиго елементите, най-добре е сутрин да се приема ампула с манган, а вечер – с фосфор. Те са най подходящи срещу този вид умора.

 • При умора в следобедните часове

Тази умора е в резултата от храносмилането, свързано с отделянето на токсини. Изберете прочистващите организма растения и тези, които стимулират черния дроб. Приемайте капсула със силимирин сутрин и на обяд, а преди лягане 50 капки масло от розмарин и хвойна.

 • При ежедневно усещане за умора

За общо повдигане на тонуса вземайте сутрин и вечер хапче земен бръшлян, който подсилва клетъчната енергия в мозъка и мускулите. Подпомагаща може да е олигоампулаат манган сутрин, а за вечер вземете ампула с манган и кобалт. Преди сън разтрийте слънчевия си сплит с капки масло от бергаон, който действа тонизиращо и успокояващо.

 • При безсъние – за добър сън вземайте сутрин и вечер по една или две капсули калифорнииски мак и две капсули женшен или 100 капки тинктура.

Други трикове срещу умората са:

КАК ДА СПРЕМ УМОРАТА

 • Станете от леглото веднага щом се събудите. Тогава се образува хормона на активността и усвояването му зарежда с енергия за целия ден.
 • Отделете поне 5 минути сутрин за гимнастика – тя подобрява обръщението на кръвта.
 • Пригответе пролетен нектар и го пиите веднъж дневно. Смесете в чаша преварена и изстудена вода, сока от един лимон и една супена лъжица мед.
 • Лягайте си по едно и също време, но не по-късно от 23 часа. Така ще заспивате по-бързо и ще се събуждате бодри.

Умората е симптом, а не действително заболяване.

Това означава, че има основни причини за състоянието, които трябва да бъдат разгледани. Умората може да дойде от няколко фактора, вариращи от незначителни до основни:

 • Липса на сън или лошо качество на съня (или и двете) – Това е може би най-честата причина за умора и засяга между 50% и 70% от хората в САЩ.
 • Лоша диета – Ниско съдържание на хранителни вещества, прекомерна консумация на нездравословни храни и просто нездравословно хранене – всичко това може да доведе до натрупване на токсини, което в крайна сметка ще доведе до умора.
 • Лоши навици при упражнения – Ако не се упражнявате достатъчно или го правите по правилния начин, това също може да доведе до умора.
 • Стресът от работата или личния живот – това е една от най-честите причини за стрес.
 • Химикали – Излагането на химикали от бои, пластмаси, почистващи препарати в дома или на работното място, замърсяване на въздуха и дори лекарства за отдих могат да имат отрицателен ефект върху вашето здраве.
 • Липса на някои витамини и минерали – Фолиевата киселина (от зелени листни зеленчуци), витамин В12 (месо, риба, яйца) и витамин D (слънчева светлина) са най-честите хранителни дефицити, които водят до умора.
 • Болести – Болестите на щитовидната жлеза, диабет, МС, депресия и синдром на хронична умора са най-честите медицински проблеми, които причиняват умора.
Top