Вие сте тук
Начало > Енергия > Как да калим себе си и децата си?

Как да калим себе си и децата си?

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Как да калим себе си и децата си?

апр 10, 2013 | Здравето.com

Как да закалим себе си и децата си

 

Постоянно говорим за здравословен начин на живот и за засилване на имунитета. Обикновено на преден план в това отношение са храните плодове и зеленчуци и имуностимулаторите, които ни препоръчват лекарите.

Съществува още един метод за предпазване от заболявания, известен от стари времена и практикуван още от нашите баби. Става въпрос за закаляването, а от своя страна закаляването е подсилване на имунната система. Идеята тук е да се калим!

Закаляването е хубаво да започне от най-ранна детска възраст и да се провежда при следните основни принципи:

–           Постепенност

–           Системност

–           Индивидуален подход

Закалителните процедури можем да разделим на няколко вида:

–           Общи закалителни процедури. На първо място тук ще споменем поддържането на стайна температура между 18 и 22 градуса. Редовното проветряване също е особено важно, то ни осигурява достатъчно кислород и добра влажност на въздуха. Дългите и редовни разходки играят значителна роля в закалителният процес и са препоръчителни. Правилното обличане, не претрупването и прегряване с дрехи е съществено за заздравяването на организма и от своя страна е важно за да се калим.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

–           Специални закалителни процедури. Тях можем да разделим на следните подгрупи:

–           Въздушни бани. Свежият и чист въздух повишава устойчивостта на организма към резките климатични промени, подобрява вентилацията на белите дробове, създава чувство за бодрост, повишава апетита. При температури между 18 и 22 градуса, може да останете леко облечени (къси панталонки, потниче, при децата само гащета) и да походите боси за 5 10 мин. Постепенно увеличавайте времетраенето на процедурите.

–           Водни процедури. В сравнение с въздуха, водата оказва по-силно въздействие върху тялото. Не пропускайте морската си почивка или посещавайте редовно басейн, за да подобрите тонуса на нервната си система и окислително възстановителните процеси в организма.

–           Слънчеви бани. Най-подходящото време за тях е между 9 и 11 часа. През обедните и следобедните часове слънцето е много силно и може да бъде опасно за здравето. По време на слънчевите бани консумирайте много течности, най-добре вода.

Top