Вие сте тук
Начало > Енергия > Имунната система – войската в организма

Имунната система – войската в организма

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

дек 15, 2012 | Здравето.com

Имуннaта систеmа – войската в организма

Имунната система. Най-голямата военна стратегия е измислена от човека и заложена в човешкия организъм.

Имунитета е бариерата на организъма срещу инфекциите, паразитите, бактериите, гъбичките и всички външни дразнители. Имунните клетки се отзовава веднага щом в организъма навлезе натрапник. Тяхната цел е да открият и унищожат всички пришълци. Функционирането на имунната система зависи изцяло от централната нервна система. Ето защо при стресови ситуации, независимо от характера им имунната система е пряко засегната. В такива случай човешкия организъм бива окупиран от разни бактерий, вируси, инфекции.

Други причини за срив на имунитета са раковите заболявания, тежки травми, изгаряния, изтощителни разстройства придружени с повръщания, при които се загубва голямо количество имуноглобин, белтъчно недохранване, хронични заболявания. Често пъти медикаментите за дадено лечение допълнително отслабват имунитета например лечението с кортистероиди. Ципостатиците също може да навредят на имунитета. Всеки човек с наднормено тегло е с отслабен имунитет и е застрашен от заболявания.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Когато човек се ваксинира, той се предпазва от един вид вирус, но срещу останалите остава незащитен. Вирусите нямат сезон и почивен ден. Те просто дебнат момента, когато сме най-уязвими, за да нападнат тялото ни. В такива случаи е необходимо да зареждаме тялото си с достатъчни дози имуностимуланти набавяни както с храната така и с добавки.

В заключение може да кажем, че основната цел на имунитета е да запази равновесието и генетичната цялост на тялото ни, и генетичната цялост на организма.

Имунната система – войската в организма

Функционирането на имунната система е доста сложен процес, включва редица органи и тъкани (тимус, костен мозък, лимфни възли, слезка и некапсулирана лимфна тъкан), клетки (Т-лимфоцити, В-лимфоцити, лимфоцити-убиици, макрофаги) и клетъчни субстанции (имуноглобулини, антигени, цитокини и др. белтъчни молекули).

 

Top