Вие сте тук
Начало > Енергия > Здравословно хранене при децата

Здравословно хранене при децата

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Начало Здравословен живот Здравословно хранене при децата

Здравословно хранене при децата - здравето.comЗдравословната храна осигурява на детето нужните вещества за правилното му развитие.

Необходимо е от ранна детска възраст да се изградят правилни навици на хранене, защото в последствие те много трудно се променят.

Изследователите смятат, а и ние забелязваме, че малчуганите предпочитат белия хляб, бисквитите, чипс, шоколад, газирани напитки, а на заден план остават важните и необходими за правилното им развитие – риба, плодове, зеленчуци, прясно месо.

Децата приемат ограничено количество цинк, желязо, калций и магнезий и лошо балансираната диета в съчетание с ниски нива на активност може да предизвика в бъдеще остеопороза или сърдечно-съдови заболявания. На по-ранен етап се проявяват първите негативни признаци – недостиг на енергия, бърза умора, нарушение на концентрацията на вниманието, понижен имунитет и повишено ниво на холестерола.

Ако искаме нашите деца да бъдат добри ученици, да бъдат здрави, наша отговорност и задължение е да ги научим да се хранят здравословно.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

 

Например: Закуската да включва мляко и зърнени продукти. Обяда да съдържа бобени храни. Вечерята да съчетава предимно протеини (риба, бяло месо, яйца)..

Сладкото също може да се контролира. Тук основен фактор е вниманието, любовта и времето, които отделяме за нашите деца.

Така успоредно с възпитанието си ние изграждаме и хранителните навици на нашите наследници.

Ето и няколко препоръки за правилно хранене на децата ни:

– Осигурявайте редовно и разнообразно хранене с пълноценна храна;

– Ограничавайте консумацията на тестени и сладки изделия;

– Предлагайте разнообразие от плодове и зеленчуци;

– Използвайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на сол и масло;

– Замествайте мазните меса с птиче месо, риба и телешко месо;

– Ограничете количествата на сол за дневния прием;

– Използвайте здравословния начин на приготвяне на храните – варено, печено, задушено, изключете пържените ястия от кулинарията.

По този начин ще предпазите детето си от затлъстяване, ще изградите правилния начин на хранене у него самия и ще направите имунитета му много по-здрав и устойчив.

Top