Вие сте тук
Начало > Енергия > Дават ли ни енергия енергийните напитки?

Дават ли ни енергия енергийните напитки?

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Здравословен живот > Дават ли ни енергия енергийните напитки? | здравето.com

енергийни напитки - здравословен живот - здравето.com

 

Продажбите на енергийни напитки в световен мащаб се увеличават постоянно, което доказва и високата им консумация. Най-често до тях прибягват тийнейджър, студенти и млади хора, надявайки се по този начин да подобрят настроението си, способността си за концентрация и работа, да прогонят умората, недостига на сън.

Енергийните напитки съдържат големи количества кофеин, захари и въглехидрати!

Въпреки, че са често консумирани, изследванията за влиянието им върху човешкото здраве не са много и за съжаление не показват добри статистики. Особено лош се оказва приемът им, заедно с алкохол и някои лекарства.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Според някои изследвания, енергийните напитки се свързват с чупливият и оцветен емайл на зъбите, резултат от тяхната висока киселинност. Това всъщност е един от най-малките проблеми на хората, които ги обичат. Доказано е, че след консумацията им броя на сърдечните удари се увеличава с 6 – 7 в минута, кръвното налягане също се увеличава. Има данни, че употребата на енергийни напитки, заедно с алкохол и физически упражнения може да доведе до сърдечна смърт. Така, че ако смятате на партито, след танците да поемете концентриран алкохол с енергийна напитка, бихте застрашили сериозно вашето здраве.

Освен върху физиката на човек, напитките имат отрицателно влияние и върху неговата психика.

Честата им употреба може да доведе до страх, нервност, виене на свят, неспособност за съсредоточаване, трудна концентрация, безсъние, тревожност, мании, припадъци и др.

Всички тези факти ни дават основания да ограничим приема на тези напитки и да потърсим алтернативни начини за повишаване на трудоспособността и настроението си.

А защо не, просто да се обърнем към добрите здрави такива, като пълноценна почивка, спокоен и достатъчно дълъг сън, здравословно хранене и спорт.

Top