Вие сте тук
Начало > Енергия > Вредни храни

Вредни храни

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Здравословно хранене Вредни храни | здравето.com

Какво ям? Това истинско месо ли е? Само още един бургер… или пък не?!?

Вредни храни- Нездравословни храни-Здравословен живот-здравето.comНездравословните храни са навсякъде около нас. Те ни заобикалят и ние толкова много сме се вкопчили в тях, че те направо са се превърнали в нашата ежедневна доза калории. Човекът на 21-ви век не е свикнал със спокойствието и с едно нормално и пълноценно хранене, което е богато на витамини, което да помага на организма му да се бори срещу различни вируси и инфекции. Човекът на 21-ви век е със забързано ежедневие, той постоянно е напрегнат, на нокти, и на работа. За него храненето трябва да се случва в промеждутъка му от време. Ето затова много популярни станаха местата за бързо хранене или още „Fast foods“. Толкова много сме засипани от тях, че накъдето и да се огледаме в центъра на един град, отвсякъде се подават най-различни типове павилиончета или табели с менюта за хамбургери, джобове и други. От всичките тези калории, мазнини, въглехидрати, които приемаме се развиват най-различни болести и ето тук излиза и проблема в днешно време – затлъстяването. По-лошото е, че не правим нищо по въпроса и за да не лишаваме децата си от любимия им чипс, го купуваме, така в техните очи ние сме добрите мама и татко. Волята на родителя е определящ фактор в развитието на едно малко същество, което си мисли за днешното приключение. Ето за това България е в челните позиции по затлъстяване в света. Държава с площ 111 хил. км., а едва на 2-ро място в цял свят.  Всяко пето дете в родината ни страда от затлъстяване.

При изграждане на навици за правилно хранене, ние бихме изглеждали по-здрави, по-жизнени, по-млади. Човекът е станал роб на вредните храни и напитки, за да преодолеем това ни е нужно много време и са необходими знания и задълбочено разбиране. Сега ще отбележим едни от най-вредните храни, които консумираме.

Вредни храни, кои са те?

Като за начало нека да започнем с бялата рафинирана захар, сладка и любима, но тя е доста опасен за здравето на човека продукт. В нашето всекидневие е закон да изпием едно кафе със захар и да изпушим една цигара, но до тук нищо хубаво. Най-трагичното е, че производството във всички страни не е спряло, напротив то отбелязва ръст. По пазарите в цял свят се появяват какви ли не шоколади, вафли, бонбони, сладки, торти и всякакви други продукти. Тяхната консумация всеки ден се увеличава, а от тях идват и пораженията: диабет, кариес на зъбите, артрити, нервни заболявания. Много е тъжно, че в днешно време храненето на едно дете е обсипано от всякъде с подсладени храни. От най-ранно детство шоколадът става любимото ястие.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Бялото брашно, другата най-популярна причина за фрапантните резултати. С напредване на технологията вече не ядем хляба, който преди много години са приготвяли хората. Сега брашното се смила от машини, а преди честта се е отдавала на човека. Това е само да се наричаме модерни. Стига глезотии на цивилизацията! Разликата е там, че преди не се е отделяли обвивките и зародишът на зърната, а сега всичко се преработва и отделя от машините и в крайна сметка си правим хляб от бяло брашно. Трагичното е, че човек сам изхвърля полезното от хляба си, защото учените доказват, че в обвивката и зародиша се съдържат най-важните съставки, които са необходими на човека – витамини, ензими, микроелементи, целулоза. Уви, оставаме си с добрия вкус, но с лошо качество.

Сол. Употребата на солта е напълно излишна от организма. Диетолози и учени алармират, че солта в растенията е в умерени количества, каквито и ние трябва да приемаме, а не е нужно допълнително посоляване. Вредите, които „бялото злато“ оставя след себе си, най-често водят до сърдечносъдови или бъбречни заболявания. Начинът да я премахнем от здравословното си хранене е, да я заместим с билки и подправки.

Какво е един хамбургер без кетчуп или майонеза?!

Във всички тези видове сосове има голяма инвазия на калории. Те са абсолютно пълни с химикали, мазнини и въглехидрати. При повишената им употреба има голяма заплаха от рак, затова по-добре е да се разделите с любимите си, но вредни храни!

Газираните напитки са един голям балон от газове, който избухва в организма ви. За капак на всичко има и доза консерванти и захар. От цялото това удоволствие да пиете газирани безалкохолни напитки най-много да си докарате стомашно-чревни заболявания. За целта пийте повече вода и чайове на билкова основа.

Все пак да споменем и любимите на всички деца чипсове и снаксове. Те заслужават челното място в нашия списък за най-вредни храни. Съставът им е само от въглехидрати, мазнини, сол. Чипсът и затлъстяването са като „ти ми пазиш гърба, а аз твоя“.

Не си позволявайте да приемате повече от една чаша алкохол дневно, защото той с всички сили затруднява усвояването на витамините от организма ви. Алкохолът, цигарите и кафето си вървят „ръка за ръка“. Това е най-лошата комбинация. Пушенето и пиенето на родителите пред децата им е полагането на нова трагедия, защото израснало в такава среда, детето се учи от навиците на родителите. В ранна детска възраст едно дете е като гъба, която попива всичко. Тогава родителите са примера, как да се действа като се порасне. Така родителите сами и несъзнателно подтикват децата си към тези нарушаващи на здравето навици. Тази вредна тройна коалиция отслабват бавно, но сигурно организма. Тя го разваля вътрешното равновесие и отслабва съпротивителните сили срещу инфекции и заболявания. Алкохолът и цигарите тотално изсмукват нервната система, която е черешката на тортата за истинско здраве,

Любопитно е да знаем, че е по-добре да приемаме 2 пъти седмично червено месо. Прекалената консумация на червено месо носи след себе си по-голям риск от ревматоиден артрит. Хора, за които месото е ежедневие имат 2 пъти по голям шанс да заболеят. Изследователи твърдят, че колагенът предизвиква тази реакция. От друга страна пренасищането с желязо, се натрупва в ревматоидната синовиолна ципа, която довежда до тъканно увреждане.

Top