Вие сте тук
Начало > Хранене > Какво да хапваме в горещите дни

Какво да хапваме в горещите дни

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

юли 01, 2012 | Здравето.com

Какво да хапваме в горещините

В горещите дни на никой не му е до обилно хранене

Все пак да споменем, че не е желателно, така като натоварва много стомаха и вместо организма ви да използва произведената енергия за жизненоважните му функции, той я хаби в храносмилане. Избягвайте червеното месо и сладкишите, също така мазните, тежки храни и трудносмилаемите.

Храните ви трябва да са

  • 14% протеини (в рибата, пилешкото, яйцата, млечните продукти);
  • 12% мазнини.
  • Останалото са въглехидрати. Избягвайте бързо усвоимите от тях (съдържат се в сладкишите, тестените продукти). Наблегнете на трудно усвоимите като зърнени и бобени храни, плодове и зеленчуци, които имат високо съдържание на баластни вещества, а те от своя страна създават усещане на ситост за дълго.
MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Важни са млечните продукти и растителната храна, защото неутрализират вредната киселинност, която в периода на жегите се покачва. С потта се отделят и много соли, които е нужно да се възстановяват в организма, за да се избегне изтощението му. Течностите (особено водата) играят много важна роля тук, особено при хора извършващи повече физически дейности.

Списък на препоръчителни храни за летните дни

Какво да хапваме в горещите дни | Диети и хранене | Здравето.com

Риба, морски деликатеси, пилешко месо, млечни продукти, зърнени храни (мюсли, бобени произведения, овесени и трични продукти), много плодове и зеленчуци (тук е момента да опитате всякакви варианти от десерти и салати с тях). Наблегнете на типичните за сезона плодове (ягоди, малини, череши, праскови, кайсии, пъпеш, диня).За горещите дни са в помощ тонизиращи напитки (изцеден лимон в чаша с минерална вода, който едновременно утолява жаждата, притъпява усещането за глад и ободрява организма).

Top