Вие сте тук
Начало > Енергия > Здравето в храната

Здравето в храната

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

яну 21, 2013 | Здравето.com

ЗДРАВЕТО В ХРАНАТАХраната обогатена в топлите тонове на слънцето, е доказано полезна за здравето.

Тяхната сила се крие в каротеноидите, на които са богати – мастноразтворими пигменти, поддържащи имунната система и предпазващи организма от болести. Най-много се срещат в червените, оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци, както и в някои тъмнозелени.

Свободните радикали в тялото ни, които имат връзка с процесите на стареенето и развитието на ракови заболявания, всъщност променят ДНК структурата и клетъчната мембрана. Произвеждат се по естествен път от организма, но могат да се образуват и при неконтролирано излагане на слънце, неправилно хранене като прекаляване с пържени храни, тютюнопушене, претоварване с физическа активност. За да се предпазим от свободните радикали, помагат антиоксидантите, съдържащи се в богатите на картеноиди храни. Ето и 6 от най-мощните и полезни картеноиди, които биха могли да се сервират на трапезата.

  • Здравето в храната: Ликопен

Здравето в храната

Признат, като един от най-силните антиоксиданти. Той е червен елемент и придава ярък цвят на плодовете и зеленчуците, в които се намира. Доматите са изключително полезни за мъжете, защото  намаляват риска от рак на простатата. Освен това той предпазва от болести на сърцето, намалява холестерола, увеличава производството на сперматозоиди при мъжете и репродуктивни проблеми. Съдържа се в червените природни растения, усвоява се най-лесно и пълноценно при леко загряване на дадения продукт.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron
  • Здравето в храната: Лутеин

Жълтият каротеноид се свързва с доброто зрение и състояние на кожата. Има го най-много в периферната част на окото и помага за намаляване на мускулната дегенерация и отслабване на зрението с напредване на възрастта. Защитава от вредните слънчеви лъчи и поддържа еластичността на кожата. Има го в праскови, портокали, манго, сушени сини сливи.

  • Здравето в храната: Зеаксантин

Здравето в храната

Той е събрат на лутеина, защото е концентриран в централната част ретината (макулата) и намалява риска от катаракта и проблеми с отслабване на зрението. Съдръжа се в спанака, тиквичките, грах, зелето, броколите, брюкселското зеле, кивито, пъпешите.

  • Здравето в храната: Астаксантин

Здравето в храната

Яркочервеният пигмент се произвежда от вид малки водорасли, които се използват на обитателите на морския свят. Така се обяснява и червения цвят на някои миди (сьомгата, скаридите, някои раци). Той е силен антиоксидант и поддържа имунната система, като произвежда антитела. Редовния му прием спомага за увеличаване на добрия холестерол и намаляване на триглицеридите. Съдържа се в сьомгата, пъстървата, скаридите, омарите и други видове раци.

  • Здравето в храната: Алфа и бета каротин

Здравето в храната

Има ги много в морковите, поради оранжевият им цвят. Известни са още като провитамин А. Те се превръщат в ретинол, за да могат да се абсорбират от организма. Предпазват от свободните радикали, подсилват имунната система и подпомагат репродуктивните функции. Бета каротинът е по-мощен, притежава два пъти повече витамин А. Намалява риска от появата на петна по кожата през бременността. Съдържа се в морковите, доматите, тиквата, картофите, зеления фасул и спанака. Когато се прекали с бета каротинът, кожата приема жълто-оранжев цвят, това е безвредно състояние, но трябва да се внимава и да се спре приема на продукти съдържащи го в състава си, за известно време, до изчистване на тена на кожата.

Top