Вие сте тук
Начало > Хранене > Диета според добрите и лошите въглехидрати

Диета според добрите и лошите въглехидрати

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

юли 04, 2012 | Здравето.com

Диета според добрите и лошите въглехидрати

Знаехте ли, че въглехидратите се делят на две групи добри и лоши?

Или  по-точно „бързо усвоими” и „трудно усвойми”, или ‘полезни” и „вредни”?! Което и да е наречие, да сте чували, знайте, че става въпрос за 2 групи въглехидрати.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Първата група „добрите” въглехидрати

Диета според добрите и лошите въглехидрати

  • Са тези които ни набавят енергия за дълго време, снабдяват организма ни с полезни вещества, осигуряват стабилни нива на кръвна захар и съдържат предимно фибри, които се разграждат по-бавно от стомаха, а това дава усещане за ситост за дълго. Към тях се отнасят: плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, бобови растения, ядки.

Втората група са така наречените „лоши” въглехидрати

Диета според добрите и лошите въглехидрати

  • Те се съдържат в сладките, шоколадовите и тестените изделия. Засищат организма ни за кратко време, тъй като се разграждат твърде бързо от него. Образуват излишни наслагвания в тялото и затова са вредни за здравето. Към тяхната група се отнасят: хлебни и оризени изделия, торти, сладкиши, ориз, алкохол, газирани напитки.

Диетолозите съветват дневният прием от храни да включва 55% (някои дори 65%) въглехидрати, но това съвсем не значи те да се набавят само с шоколадови бонбони, торти и алкохол. Дори напротив, трябва да се наблегне на „добрите” въглехидрати, което от своя страна не значи да зачеркнете от списъка си „лошите”, но да не са преобладаващи те, е мнението на специалистите.

Съчетавайки и съобразявайки в дневното си меню дажбите от едните и другите въглехидрати ще съумеете сами да изградите правилната диета за вас, да се научите да броите калориите и да съобразявате храните си, а това неймуверно ще окаже влияние върху тонуса и талията ви.

Top