Вие сте тук
Начало > Хранене > Дневен калориен прием

Дневен калориен прием

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Дневен калориен прием | ЗДРАВЕТО.COM

 

Дневен калориен прием - Здравословно хранене - ЗДРАВЕТО.COMКакъв е дневният калориен прием, гарантиращ нашето здраве, трудоспособност и енергия.

На дали на всеки е възможно да смята всяка поета или разходена единица калория, но е хубаво да имаме някакви ориентири. Това ще ни даде сигурност и спокойствие.

За целта трябва да се запознаем с калорийният баланс. Най-общо казано, това е съотношението между калориите приети от организма, чрез храна и напитки и тази, разходвана от него, чрез спорт или други ежедневни действия.

Чрез осигуряване на добър калориен баланс ние може да бъдем спокойни за нашето добро енергийно състояние, а освен това да контролираме и килограмите си.

Съществуват три състояния на калорийният баланс – дневен калориен прием:

–           Калориен дефицит. Характеризира се с понижен прием на калории и голям брой изразходвани такива. Това състояние води до загуба на килограми, но и до липса на енергия. Препоръчва се увеличаване количеството на поетата храна.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

–           Калориен излишък. При него пък приемът на калории е прекомерно завишен за сметка на изразходваните такива. Тялото е презадоволено. Необходимо е да се увеличи движението и спортът.

–           Калориен минимум. Това състояние се характеризира с приемането на приблизително толкова калории, колкото изразходваме. Това е най-благоприятното състояние или златната среда. Чрез него ние запазваме килограмите си и поддържаме една добра здравословна форма.

За да разберем кой е нашият калориен минимум е необходимо да се съобразим с редица фактори, като пол, възраст, професия, начин на живот, килограми, височина и др. Съществуват редица формули за неговото определяне, но ние ще ви запознаем с тази на Харис – Бенедикт. За жени тя е 655 + (9.6 X тегло в кг) + (1.8 X височина в см) – (4.7 X възраст в години), а за  мъже: 66 + (13.7 X тегло в кг) + (5 X височина в см) – (6.8 X възраст в години).

Top