Вие сте тук
Начало > Хранене > Диета за костите

Диета за костите

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

сеп 29, 2012 | Здравето.com

Диета за костите

Здравето се дължи на калция и фосфора. Калцият е важенза за жизнените процеси в организма. Той е петия по важност за съществуването на тялото, след жизнено необходимите кислород, въглерод, водород и азот.

Калцият е основа за костите и зъбите

При липсата му организъма го извлича от тях, откъдето започват и проблемите със зъбите, остеопорозата, болести на скелета (особено осезаеми в периода на менопаузата при жените. За едноп денонощие тялото има нужда от 700 мл калций. Тези нужди се набавят с храната, но при емоционален срив дозите трябва да се удвоят поради бързото им разграждане. За да се абсорбира от тялото калцият е нужно да е в комбинация с фосфор и магнезий. Витамините А и D помагат на калция да постъпи в кръвта. При липсата на някои от тези елементи се нарушава костната структура (костите).

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

  • Калция се намира най-много в млечните продукти. Има го в елдата, овесените ядки, яйцата, морските деликатеси и рибата. От плодовете присъства при – ябълката, домата, краставицата, картофите, вишните, сливите, гроздето.
  • Фосфорът се съдържа в ядки, сирена, бобови растения, шоколад, яйца, салами, пушено месо, черен дроб, бъбреци, пържени картофи.

Диета за костите

  • Магнезият е в храните тиква, цвекло, моркови, пилешко месо, сушени плодове, зърнени храни, трици и кълнове.
  • Витамин D се набавя от рибеното масло, черния дроб, риба треска, кокоши пъдпадъчи яйца. Витамин D се набавя в тялото и от слънчевите лъчи.
  • Витамин А се намира най-много в плодовете и зеленчуците с жълто-оранжев цвят, тъмно зелени листа, черния дроб, млякото и маслото.
Top