Вие сте тук
Начало > Енергия > Защо се вдига толкова голям шум за антиоксидантите?

Защо се вдига толкова голям шум за антиоксидантите?

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

дек 12, 2012 | Здравето.com

Защо се вдига толкова голям шум за антиоксидантите

За да разберем големия интерес към този важен клас нутриенти, първо трябва да се запознаем как функционират антиоксидантите. Те обезвреждат свободните радикали, които всеки ден бомбадират нашето тяло.

Замърсяването на атмосферната среда, слънчевата светлина, химикалите и цигарения дим са главните източници на свободни радикали. Те се наричат още окислители, защото окисляват електродите на клетката (ръждясват) и така нарушават целостта и функциите на клетките на организъма ни. В следствие на това, клетките се деформират или разрушават, а като резултат се получават различни болести, аномалии и злокачествени заболявания. Като се вземе в предвид, че нарушената клетка се дели и така се размножава придобитите деформации са в резултат на некачествено мултиплициране и ефекта е страшен.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Как да неутрализираме свободните радикали?

Защо се вдига толкова голям шум за антиоксидантите

Това правят антиоксидантите. Някои молекули и ензими в тялото ни действат като антиокислители. Много важни са витамините С и Е, бета-каротинът и различните биофлаваноиди. Всички тези антиоксиданти организмът ни извлича от растения, плодове и зеленчуци.

Какво са биофлавоноиди?

Те са нтиоксиданти извлечени от растения и са отговорни за нашето здраве, свързани в естествена връзка с плодовете и зеленчуците.

Пример: 294г. спанак и 240г. ягоди след 4 часа повишават съдържанието на антиоксиданти в кръвта ни, съответно с 25% и 13%. Подобни резултати има и с 300 мл. червено вино и зелен чай.

Тялото ни не ни лъже!

Истинатаядем ли достатъчно плодове и зеленчуци?

Ако отговора е не, той личи и в затлачените ни черва и черен дроб, а също в скърцането на тялото.

Антиоксидантите са най-добрия начин да засилим имунитета си.

Така ще се погрижим цялостно за здравето си.

Top