Вие сте тук
Начало > Енергия > Защо се вдига толкова голям шум за антиоксидантите?

Защо се вдига толкова голям шум за антиоксидантите?

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

дек 12, 2012 | Здравето.com

Защо се вдига толкова голям шум за антиоксидантите

Какво са антиоксидантите?

Свободните радикали възникват в организма като странични продукти на клетъчния метаболизъм. Те увреждат клетъчните мембрани, молекулите на ДНК и са основната причина за физиологичното стареене. Свободните радикали играят важна роля за възникването на рак, белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Според изследвания, антиоксидантите имат благоприятно въздействие, като неутрализират свободните радикали. Здравият организъм продуцира завидни количества антиоксиданти, за неутрализиране на свободните радикали. Все пак способността на клетките зависи от възрастта, генетичната заложба и храненето. Най-важните антиоксиданти са витамин С, витамин Е, бета-каротин и селен. Други автори включват към тази група коензим Q 10 цинк, L-цистеин, L-глуатион, супероксиддисмутаза. Организмът на по-възрастните и по-слаби хора и на тези, които се хранят с еднообразна и непълноценна храна, произвежда по-малко антиоксиданти и по този начин дава възможност на свободните радикали да проявят вредните си въздействия. Външните фактори, свързани с модерния живот и неговата динамика, както и замърсяването на околната среда (цигарен дим, изгорели газове), химически замърсената храна и вода, стреса, излъчването от екраните на телевизорите и компютрите, са също така вредни. Затова приемането на антиоксиданти е много важно за нашия организъм в борбата със свободните радикали.

Най-важните антиоксиданти витамин C, витамин E, бета-каротин и селен подобряват общото ни състояние, дори когато се вземат поотделно. Според съвременните изследвания, тяхното благоприятно действие се увеличава, когато се употребяват заедно.
Витамин C укрепва имунната система, подпомага синтеза на интерферон, осигурява защита от стрес и канцерогени, намалява холестерола в кръвта. Според изследвания в Канада честотата на поява на катаракта била с 50% по-малка при пациентите, които вземали високи дози витамин C и витамин E.

Витамин E подобрява окислението на витамин A, витамин C и селена, така че те действат в организма за по-дълго време. Поради неговото вазодилататорно и антикоагулантно действие, предпазва сърцето и ускорява възстановяването след сърдечни операции. Защитава белите дробове от замърсяване заедно с витамин A. Като диуретик може да намали кръвното налягане, много добре се отразява на сексуалната способност. Витамин E засилва имунната система, пази клетъчните мембрани от вредните въздействия. Може да се приема от пациенти с Паркинсонова болест, като забавя проявите на тремор,тонусни и координационни равновесия.

Бета-каротинът е провитамин на витамин А. От него в черния дроб се синтезира витамин А в зависимост от нуждите. Витамин А може да се включи в лечението на много заболявания, предпазва от респираторни инфекции, осигурява здрава кожа, коса, зъби и венци. Американските изследвания, които продължават повече от 10 години, са доказали, че при контролна група пациенти, които редовно приемат бета-каротин, броят на мъжете със сърдечно-съдови заболявания или рак на простатата е двойно по-малък, отколкото в групата, която не приема бета-каротин. Според наблюденията японците и норвежците, които консумират храна богата на бета-каротин, рядко боледуват от рак на белите дробове, ларинкса, фаринкса, устната кухина, дебелото черво, простатата, матката и гърдата.

Селенът, както и витамин Е, забавя стареенето на тъканите. Когато се приемат заедно имат по-силно действие и затова се наричат синергистични компоненти. Селенът неутрализира действието на някои канцерогенни агенти и може да предпазва от определени видове тумори, облекчава топлите вълни и неприятните чувства, които се появяват в менопаузата. Мъжете имат още по-големи нужди от селен, защото той се концентрира главно в тестисите и големи количества от него се отделят със спермата.
Очевидно е, че вземането на антиоксиданти може да бъде от полза за по-възрастните хора, за хората, живеещи в градовете и за спортистите. Те предлагат защита от вредното въздействие на свободните радикали въру човешкия организъм.

За да разберем големия интерес към този важен клас нутриенти, първо трябва да се запознаем как функционират антиоксидантите. Те обезвреждат свободните радикали, които всеки ден бомбадират нашето тяло.

Замърсяването на атмосферната среда, слънчевата светлина, химикалите и цигарения дим са главните източници на свободни радикали. Те се наричат още окислители, защото окисляват електродите на клетката (ръждясват) и така нарушават целостта и функциите на клетките на организъма ни. В следствие на това, клетките се деформират или разрушават, а като резултат се получават различни болести, аномалии и злокачествени заболявания. Като се вземе в предвид, че нарушената клетка се дели и така се размножава придобитите деформации са в резултат на некачествено мултиплициране и ефекта е страшен.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Как да неутрализираме свободните радикали?

Защо се вдига толкова голям шум за антиоксидантите

Това правят антиоксидантите. Някои молекули и ензими в тялото ни действат като антиокислители. Много важни са витамините С и Е, бета-каротинът и различните биофлаваноиди. Всички тези антиоксиданти организмът ни извлича от растения, плодове и зеленчуци.

Какво са биофлавоноиди?

Те са нтиоксиданти извлечени от растения и са отговорни за нашето здраве, свързани в естествена връзка с плодовете и зеленчуците.

Пример: 294г. спанак и 240г. ягоди след 4 часа повишават съдържанието на антиоксиданти в кръвта ни, съответно с 25% и 13%. Подобни резултати има и с 300 мл. червено вино и зелен чай.

Тялото ни не ни лъже!

Истинатаядем ли достатъчно плодове и зеленчуци?

Ако отговора е не, той личи и в затлачените ни черва и черен дроб, а също в скърцането на тялото.

Антиоксидантите са най-добрия начин да засилим имунитета си.

Така ще се погрижим цялостно за здравето си.

Top