Вие сте тук
Начало > Бременност > Храни за бременни жени

Храни за бременни жени

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Бременност Храни за бременни жени | здравето.com

храни за бремменни-бременносt-здравето.comПогрешно е схващането, че бременната жена трябва да хапва за двама.

По скоро трябва да хапва от всичко, по-малко и на често. Трябва така да са съчетани храненията и порциите, че организма да е снабден с нужните протеини, въглехидрати и мазнини, но и да не се товари излишно тялото, защото това може да отслаби имунитета и води до излишни килограми.

През  бременността жената повече от всеки друг има нужда от огромни дози минерални соли, особено калций и фосфор, а също и калий и натрий.

За бременни жени, приемът на витамин С е от огромно значение за имунната система, включително и за предпазване от скорбут

Витамин С може лесно да се набави от естествени източници: чай от шипка, портокали, грейпфрути, киви, ананас, горски плодове и сурови зелено листни зеленчуци. Липсата на витамин А пък отслабва зрението. Има го в рибата, маслото, жълтъка, морковите и повечето зеленчуци. Особено важни са храни като пилешко, пуешко, ядките и пълнозърнестия хляб съдържат белтъчини и въглехидрати.
Зеленчуците трябва да се приемат сурови. Важен е калцият, когато той липсва, то бебчето си взима от запасите на мама, а така у бременната се появяват проблеми най-често със зъбите – кариеси. Калция се съдържа в млечните продукти, има го в къдравото зеле, ряпата, а също така сьомгата и сардините, соя, фъстъци, орехи, бадеми, лешници, слънчогледово семе, зрял фасул, броколи, овесени ядки, пълнозърнесто пшенично брашно …..но мляко ,сирене и кашкавал са основните източници на калций, също така сусамовото семе е с голямо съдържание на калций.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Хубаво е да се вземат и допълнителни дози витамини и минерали.

Top