Вие сте тук
Начало > Бременност > Лятна диета за бъдещата майка

Лятна диета за бъдещата майка

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Бременност Лятна диета за бъдещата майка | здравето.com

лятна диета-здравословен живот-здравето.comЗапочва лятото, а с него бременността става по-капризна. Затова е важно да съобразим  няколко важни и полезни съвета, за да е по-приятно и леко в горещите дни.

Течностите –  поради засиленото потене в летния сезон и загубата на ценни минерали като натрий, калий, магнезий от организъма, важно е количествата на вода да се увеличат. Минералната вода е основната, напитки като билкови и плодови чайове, фрешове, айран.

За вашата лятна диета предпочитане са леките храни – лесносмилаемите храни!

Такива са рибата и морските деликатеси; чисти бели меса, като пилешко, пуешко и заешко. Веднъж седмично може и телешко или свинско, но без мазнини.

От въглехидратните продукти препоръчителни са пълнозърнестия хляб, кафявия ориз, царевицата, овесените ядки, боб и леща

    • Повече плодове и зеленчуци. За да се подсигури достатъчна доза витамини и минерали е желателно да се увеличи приема на плодове и зеленчуци. Добре е те да са оцветени в ярко зелено, оранжево и червено. Така няма да се пропуснат – зелени ябълки, грозде, спанак, краставици, чушки и зеле; оранжевите кайсии, праскови, круши и моркови; червените череши, вишни и домати.
    • Важни са рибата и яйцата. Поне 2 пъти седмично.
      Към закуската или обяда може да се добавят 1-2 яйца, за баланс на аминокиселините в белтъчната композиция.
  • Хубаво е да се увеличат млечни продукти, добре е да са нискомаслени. За предпочитане са киселото мляко, обезсолените сирена и изварата. В тях има не само много калций, но и незаменими аминокиселини, както за майката, така и за бебето.
  • Сладките изкушения – позволени са в малки количества шоколад, кексче, сладолед.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Top