Вие сте тук

Цистит

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

окт 28, 2011 | здравето.com

Цистит

Цистит се нарича заболяването представляващо възпаление на пикочния мехур и се среща, предимно при жените.

Причините за възникване на заболяването са различни, но най-честите са задържане на урина и запек, охлаждане на тялото, преумора, дефлорация, катетеризация, бременност, климакс и др. Съществува и т.нар. вторичен цистит, който е последица от друго заболяване, като аденом на простатата, тумори или камъни в пикочния мехур.

Първите признаци за появата на цистит са често уриниране, кръв и бактерии в урината.

В зависимост от протичането му, циститът може да разделим на:

  • Остър първичен цистит. Той има ясни признаци и често преминава за около седмица, дори без да е назначено лечение.
  • Вторичен или хроничен цистит. Той протича продължителен период, обикновено до отстраняване на заболяването, първо причинител му. При него могат да възникнат усложнения, като смаляване обема на мехура или пробив на стената му.
MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Лечението на острия цистит се провежда на легло. Придружен е от течно кашава диета, висок прием на затоплени течности и  водни процедури в  топла вода. Прилагат се медикаменти, като антибиотици, спазмолитици и болкоуспокояващи.

Лечението на вторичния цистит се състои главно в лекуване на причината на неговата поява, както и облекчаване на симптомите му.

Циститът може да разделим и на инфекциозен, който е причинен от бактерии или гъбички и неинфекциозен, който е лекарствен или радиационен.

Важна част в профилактиката срещу цистит играе доброто поддържане на висока лична хигиена.

Цистит 2

Важно е предпазването от настинки, ефективното отстраняване на запека, извършване на катетеризация само при крайна необходимост и премахваето на заболявания, причиняващи го.

Лечението на болестта е медикаментозно, но често не се налага такова, а циститът отшумява от само себе си. Неприятното е, че са възможни рецидиви.

Top