Вие сте тук

Цистит

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

септември 16, 2020г.| здравето.com

Цистит

Цистит се нарича заболяването представляващо възпаление на пикочния мехур и се среща, предимно при жените.

Причините за възникване на заболяването са различни, но най-честите са задържане на урина и запек, охлаждане на тялото, преумора, дефлорация, катетеризация, бременност, климакс и др. Съществува и т.нар. вторичен цистит, който е последица от друго заболяване, като аденом на простатата, тумори или камъни в пикочния мехур.

Първите признаци за появата на цистит са често уриниране, кръв и бактерии в урината.

В зависимост от протичането му, циститът може да разделим на:

 • Остър първичен цистит. Той има ясни признаци и често преминава за около седмица, дори без да е назначено лечение.
 • Вторичен или хроничен цистит. Той протича продължителен период, обикновено до отстраняване на заболяването, първо причинител му. При него могат да възникнат усложнения, като смаляване обема на мехура или пробив на стената му.

Лечението на острия цистит се провежда на легло. Придружен е от течно кашава диета, висок прием на затоплени течности и  водни процедури в  топла вода. Прилагат се медикаменти, като антибиотици, спазмолитици и болкоуспокояващи.

Лечението на вторичния цистит се състои главно в лекуване на причината на неговата поява, както и облекчаване на симптомите му.

Циститът може да разделим и на инфекциозен, който е причинен от бактерии или гъбички и неинфекциозен, който е лекарствен или радиационен.

Важна част в профилактиката срещу цистит играе доброто поддържане на висока лична хигиена!

Цистит 2

Важно е предпазването от настинки, ефективното отстраняване на запека, извършване на катетеризация само при крайна необходимост и премахваето на заболявания, причиняващи го.

Лечението на болестта е медикаментозно, но често не се налага такова, а циститът отшумява от само себе си. Неприятното е, че са възможни рецидиви.

Представяне

При първоначалното представяне на пациента обичайно заболяването е вече авансирало. Късната диагноза с последвалото специфично и палиативно лечение са свързани със сериозни здравни и икономически разходи. 

Дистантни симптоми на мозъчен тумор В случай на церебеларен тумор, тези симптоми са представени от лезия на черепните нерви (или по-скоро тяхната компресия). 

Твърди – представени плътно един до друг и правилно разположени остеоцити. Възникват в плоски кости (например в таза). 

Урогенитални

 • Задържане на уринаЗа възникване на цистита благоприятстват много фактори: охлаждане на организма, задържането на урина в пикочния мехур, запек, преумора, катетеризация, бременност, климакс и други. За възникване на цистита благоприятстват много фактори: охлаждане на организма, задържане на урина в пикочния мехур, запек, преумора, катетеризация, дефлорация, бременност, климакс и други. Сред факторите, които могат да предизвикат появата на цистит са задържането на урина, недостатъчният прием на вода, честите настинки. Леките случаи на цистит често отшумяват от само себе си в рамките на няколко дни, като процесът може да се ускори чрез прием на повече течности, избягване насилственото задържане на урина, избягване на полови контакти, избягване вземането на вани, внимателно. Задържането на урината е особено вредно, с оглед на инфекциите. Не чакайте пикочния мехур да се препълни, ходете до тоалетната горе-долу веднъж на два часа. 
 • Чести пориви на уриниране (полакиурия). Лечението на острия цистит се провежда с постелен режим, течнокашава диета, обилно пиене на затоплени течности, топли водни процедури. 
 • Безсимтомната хематурия и всеки друг притеснителен сиптом трябва да бъдат консултирани със специалист-уролог.
 • Дизурия, характеризира се с:
  • чести позиви за уриниране;
  • парене;
  • болки в областта на кръста и ниско долу;
  • усещане за неизпразнен и напрегнат мехур;
  • болезнено уриниране на малки дози – дизурия
  • помътняване на урината;
  • възможно е повишаване на температурата.
 • Бъбречна недостатъчност – при съпътстващи заболявания като пневмофиброза, захарен диабет, бъбречна недостатъчност и др. При много болни важна роля играят и алергични състояния.

Цялата система на тялото

Симптомите включват- хронична болка в таза, чувство на дискомфорт и повишено налягане в пикочния мехур, често уриниране. Проявява се със силни болки и примеси на кръв в урината. Какъв бива циститът? Остър цистит Класическата клинична картина на острия цистит са усещането на силна болка по време на уриниране, като отделената урина е съвсем малко количество. 

Около 30% от жените знаят добре какво представлява циститът – внезапно и страшно неприятно заболяване, което се характеризира с чести позиви за ходене до тоалетната по малка нужда и болки в областта на пикочния мехур. Усещане за неизпразнен мехур; Следи от кръв в урината; Болка или дискомфорт по време на секс. нито пък от болки в кръста и лумбалните области. 

Честото рецидивиране на цистита носи опасност стените на пикочния мехур да се „уморят“ от постоянната бактериална атака и да изгубят всякаква способност за защита. 

Честото ходене до тоалетна може да доведе до нездрав сън, умора, депресия, главоболие и понижен имунитет. Циститът не позволява сексуална активност, докато симптомите не отзвучат. 

Социалните и физиологични аспекти на симптомите:

Тъй като симптомите обикновено са доста силни, това може да доведе до допълнителни неразположения: Честото ходене до тоалетна (на всеки 15-20 минути) води до нездрав сън, а оттам и съпътстващите проблеми – умора. Липса на енергия или хронична умора Както споменахме, един от отличителните белези на страдащите от ХОББ е, че не получават кислорода, от който се нуждаят. Това означава, че телата и мозъкът им не функционират на 100%. В продължение на две седмици пациентът ще бъде притесняван от главоболие, тревожност и умора. Ако се извърши открита намеса, дискомфортните усещания биха се забавили малко. Пълното възстановяване отнема около два месеца. 

Износването на дете не е лек процес и често води до падане на имунитета при бременните. Децата, посещаващи рехабилитационните програми в отделението за деца, принадлежат към следните групи: • Деца с леки качествени двигателни дисфункции (ходене на пръстите на краката, асиметрични стъпки, чести падания и т.н.) • Деца с церебрална парализа. Системно световъртеж може да се появи под формата на чувство на падане, ротация на собственото му тяло или околните предмети. 

Стомашно-чревни

 • Гадене[…] цистит симптомите продължават след като сте приключили приема на назначената терапия Потърсете незабавна медицинска помощ, ако имате признаци и симптоми, чести при бъбречна инфекция, като: болки в гърба или отстрани на гърба болка в областта на кръста гадене и повръщане. Те не са свързани с яденето. Гаденето често се появява сутрин и е свързано с дразнене на специфични центрове.
 • При изследване на офталмолог се откриват конгестивни нервни дискове – едностранно или двустранно:
  • болка в слабините – болката може да бъде пълзяща;
  • втрисане;
  • висока температура;
  • чести позиви за уриниране;
  • мътна урина/наличие на кръв или гной в урината;
  • парене при уриниране;
  • отпадналост;
  • главоболие;
  • гадене.
 • Главоболието и гаденето могат да имат много други причини, но ако те продължават повече от седмица, без подобрения въпреки аналгетиците и други терапии, е добре да се консултирате с лекуващия лекар;
 • Повтарящо повръщане без предварително гадене – често повръщането облекчава общото състояние на пациента.

Обработка

Правилното решение е да се извърши магнитно-резонансна обработка, като същевременно се осигурява интравенозно контрастно усилване.

Магнитно-резонансната обработка (МРТ) използва компютърни радиовълни и мощно магнитно поле за получаване на детайлно изображение на мозъка и другите органи.

Лечение

[…] успоредно лечение с антибиотици, като опашка след края на лечението с антибиотици.

Тогава провеждаме етиологично лечение, тоест спрямо причината, която е довела до хроничния цистит, а не патогенетично лечение със „силен“ антибиотик, след което циститът рецидивира и влошава качеството на живот на болния“, посочва урологът.

Лечението на хроничния цистит зависи от причината за неговото възникване. Именно затова лечението се състои главно в отстраняване на причинилите го заболявания.

Лечение За консултация и лечение на цистита можете да се обърнете към личния си лекар, но най-добре е да потърсите уролог, особено ако епизодите с цистит рецидивират.

Лечението е възможно с помощта на специална медицинска технология, която ще ви помогне да се избавите от неприятните симптоми и да износите здраво бебе.

Прогноза

Прогнозата за цистит зависи от причината за симптомите. Като цяло прогнозата при цистит е добра. Важно е обаче да се лекува основното състояние възможно най-скоро. Ако имате симптоми на цистит, най-добре е да се консултирате с лекар.

прогноза до 100% от обратното развитие на всички неврологични симптоми.

Прогноза и превенция Прогнозата осигурява своевременно лечение е благоприятно. Благодарение на съвременната медицина е възможно да се премахне туморът и да се избегне развитието на усложнения.

Фактори, свързани с по-лоша прогноза са: – тежка обструкция (нисък ФЕО1) – лош физически капацитет – задух – под- или наднормено тегло – усложнения – белодробна недостатъчност, cor pulmonale – продължаване на активно тютюнопушене – чести обостряния.

Прогноза Правилно предписаното лечение от лекар и съдействие от страна на пациента водят до поддържане на добро общо състояние и задоволително качество на живот. 

Етиология

ЕТИОЛОГИЯ: Предполага се, че ИЦ се предизвиква от имунен процес, при който имунната система атакува стената на пикочния мехур. Засега точната причина остава неизвестна.

[…] дефицит: болестта се среща предимно при пациенти със СПИН, левкемия, злокачествени заболявания продължителна химиотерапия или кортикостероидно лечение след трансплантация на костен мозък или органи при тежки системни заболявания при дефект с различна етиология.

Етиология 1. Тютюнопушене Главният рисков фактор за ХОББ е хроничното тютюнопушене. В САЩ 80-90% от случаите на ХОББ се дължат на тютюнопушене. 

Трябва да се отбележи, че след една пауза такова патологично образуване може да се появи и отново да се спука. етиология Днес учените не са изяснили напълно факторите за появата на аневризми в съдовете на мозъка. 

Хемангиомата на мозъчните съдове не тече толкова ясно (в 25% от случаите тя е безсимптомна) и не се дегенерира в злокачествена формация, но не трябва да забравяме възможните последствия, защото някои усложнения изискват незабавна хирургична намеса. 

Патофизиология

Патофизиология – стесняването на дихателните пътища намалява белодробния дебит. При ХОББ движението на въздуха е най-нарушено по време на издишване, тъй като налягането в гръдния кош компресира дихателните пътища.

Профилактика

Спазването на добра лична хигиена е едно от най-важните условия за профилактика на инфекциите на пикочните пътища.

Затова основният съвет за профилактика е да си мием по-често и грижливо ръцете със сапун.

Профилактиката на цистита се състои в поддържане на висока лична хигиена, предпазване от простуда, отстраняване на запека, извършване на катетеризация само при строго показание, отстраняване на заболявания и болестни състояния, които причиняват вторичен.

Профилактиката е главно в изключване и намаляване действието на факторите, които провокират цистита, а също и спазване правилата за лична хигиена, които вече бяха споменати. 

Top