Вие сте тук

Цервицит

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение Цервицит | здравето.com

Церцивит – възпаление на цервикалният канал на шийката на матката. Причинител на възпалението е проникване в цервикалния канал на хламидии, стафилоки, стрептококи, ешерихия коли, гонококи и др. За появата на цервицит способстват незашити разкъсвания на матката след раждане, генитален пролапс, възпаление на шийката на матката, влагалищно възпаление, отслабена имунна система.Цервицит е възпаление на цервикалният канал на шийката на матката. Причинител на възпалението е проникване в цервикалния канал на хламидии, стафилоки, стрептококи, ешерихия коли, гонококи и др. За появата на цервицит способстват незашити разкъсвания на матката след раждане, генитален пролапс, възпаление на шийката на матката, влагалищно възпаление, отслабена имунна система.

Клиничната картина зависи от стадия на заболяването. При остър цервицит обезпокояваща може да бъде слабата болка в ниската част на коремната област, влагалищен дискомфорт, сърбеж, обилни слизесто-гнойно влагалищно течение. В своята подостра фаза симптомите са слабо изразени. Хроничният цервицит може да доведе до ерозия на шийката на матката.

Диагноза се поставя след рутинен гинекологичен преглед и последващи бактериологични изследвания.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Лечението на цервицита следва да бъде всеобхватно и да включва премахване патогенните фактори и лечение на съпътстващите заболявания. Правилното лечение зависи и от характера на откритите и изследвани патогени. Нерядко пациентите страдат от смесена инфекция (напр. гонорея и хламидиоза едновременно). Назначават се антивирусни и антибактериални препарати, след като се отчете причинителя и неговата чувствителност към антибиотици. При нужда от продължително лечение се назначават имуностимулатори и витамини.

За да се предотврати повторно зарязаване с цервицит, пациентите и техните сексуални партньори следва да се въздържат от полови отношения до окончателния курс на лечение!

Профилактиката включва правилно водене на родовия процес, своевременно възстановяване на целостта на шийката на матката при евентуални разкъсвания, предотвратяване на аборт, правилен избор и приемане на противазачатъчни средства, съблюдаване на общи правила за лична хигиена на половите органи.

Здравето.com – Познание за здраве и медицина!

Top