Вие сте тук
Начало > Болести и лечение > Туберкулозата

Туберкулозата

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

сеп 22, 2011 | здравето.com

Туберкулозата е хронично възпалително заболяване, което протича по специфичен начин и засяга основно белите дробове, понякога и централната нервна система, лимфните съдове, храносмилателната система, костите, ставите и кожата.

Причинителят на туберкулозата е Mycobacterium tuberculosis, наречен още бацил на Кох.

Туберкулозата

Той бива 5 основни типа, като значение за човека имат човешкият и говеждият тип.

На риск от заболяване от туберкулоза са подложени хора със слаба имунна система, които не се хранят пълноценно и здравословно, подложени са на стрес и злоупотребяват с алкохол, тютюнопушене и т.н. причини, водещи до срив на организма. В рисковата група спадат и лица със стомашно чревни проблеми и захарен диабет, както и такива лекувани продължително време с препарати и химио и лъчелечение.

Инфекцията се предава по въздуха или чрез храната.

Туберкулозата (2)

Източници на инфекцията са болните хора и животни, както и добитите от заразените животни мляко и млечни.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Заразяване от туберкулоза може да стане и при консумация на прясно мляко и млечни продукти добити от болни крави. За да се предпазим е нужна пастьоризация на млякото до 30 минути на температура, не по-ниска от 85 градуса.

Лечението на болестта се провежда в болница или диспансер.

Туберкулозата (3)

Прилагат се противотуберкулозни медикаменти, като тубоцин, стрептомицин, дидротенат, ПАСК, римицид, отхрачващи и бронхолитични средства, ИНХА 17, витамини, кортикостероиди, кислород, калциеви препарати и др. Задължително се назначава хранителен режим, който да засили имунитета на заболелият. Лечението е продължително, до настъпване на окончателното подобрение. След това болните подлежат на системен контрол за бацилоносителство.

Прогнозата при ранно лечение е добра, когато диагнозата е поставена на време. Колкото по-късно е открито и започнато да се лекува заболяването, толкова по-опасно и рисково става заболяването. При закъсняло лечение и настъпване на усложнения тя е неблагоприятна.

Top