Вие сте тук
Начало > Болести и лечение > Токсоплазмоза

Токсоплазмоза

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение > Токсоплазмоза | здравето.com

Токсоплазмоза-болести-и-лечение-здравето.comТоксоплазмоза – инфекциозно заболяване, което се причинява от едноклетъчен паразит – токсоплазма гондии (Toxoplasma gondii). Обичайно инфекцията се причинява след контакт с котки и техните изпражнения, както и от консумацията на сурови или недостатъчно термично обработени меса.

Счита се, че повече от 60 милиона души по света са потенциални носители на този паразит, но у повечето от тях симптомите не се проявяват, тъй като една здрава имунна система не позволява на паразита да упражни своето болестотворно влияние върху организма.

Фактори, които увеличават риска от заболяване от Токсоплазмоза

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron
  • консумация на храна с мръсни ръце, почистване на котешка тоалетна без последваща хигиена на ръцете;
  • прием на месо в суров или не достатъчно термично обработен вид;
  • досег с устата след контакт със сурово или полусурово месо;
  • след трансплантация на орган или преливане на кръв (много рядко)…

Токсоплазмозата крие опасност при бременност, тъй като инфекцията може да бъде предадена на детето и да доведе до катастрофални последици.

Симптоми при токсоплазмоза

В повечето случаи хората, заразени с токсоплазмоза, не си дават ясна сметка за заболяването и последиците от неглижиране на симптомите. Това са симптоми, наподобяващи грип, включително  увеличени лимфни възли и болки в мускулите. Ако имунната система е здрава, повторно заразяване с токсоплазмоза е малко вероятно.

Лечение

След като се потвърди диагнозата, пациент и лекар следва да обсъдят алтернативно лечение, което да е приложимо за конкретния случай. По отношение на бременни жени и пациенти с отстлабена имунна система, съществуват подходящи препарати за лечение на токсоплазмозата.

Top