Вие сте тук

Тетанус

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение Тетанус | здравето.com

Тетанус - тетаничен бацил - Болести и Лечение - здравето.comТЕТАНУС – една от най-тежките, често смъртоносни инфекциозни болести

Заболяването е причинено от бактерии, които образуват токсини, предизвикващи спазъм на мускулите.

Причинител на заболяването – тетаничният бацил.

Той обитава повърхностния слой на почвата и стомашното съдържимо на хора и животни.

Болестта възниква при попадане на микробите върху увредена кожа. Обичайно това са прободни рани или ожулвания по ръцете и краката. Инфекция може да възникне и при хронично язвено поражение на.

Развитие на заболяването – тетаничният бацил произвежда токсини в условия на липса на кислород (анаеробни условия). Тези условия се създаватат в некрозирала тъкан, след поразяването  й от чуждо тяло. Образувалите се токсини около раната попадат в централната нервна система посредством нервните влакна и нарушават дейността й.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

 

Признаци – инкубационният период е от 2 до 56 дни. Колкото по-кратък е този период, толкова по-тежко протича заболяването. Появяват се болки и скованост при движение на долната челюст, гърба и коремните мускули. Дишането е затруднено. Болният е напрегнат и трудно отваря уста. Появява се явен спазъм на лицевите мускули. Лицето на страдащия се фиксира в страдалческа „сардонична“ усмивка. В рамките на 1-3 дни се появяват болезнени мускулни съкращения, които затрудняват дишането.
 

Спешна медицинска помощ – болният се нуждае от своевременно настаняване в интензивно отделение.

Диспансеризация – След успешен оздравителен процес, болният се наблюдава от невролог в продължение на 2 години.

Предотвратяване на заболяването – ваксина против тетанус, при навършване на 3 месечна възраст, реваксинация на 2-годишна, на 6-годишна възраст, и на всеки 10 години.

След всяко нараняване се провежда профилактика с тетаничен токсоид (неутрализиране на токсините).

Top