Вие сте тук
Начало > Болести и лечение > Синдром на придобитата имунна недостатъчност (СПИН)

Синдром на придобитата имунна недостатъчност (СПИН)

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

апр 01, 2013 | Здравето.com

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност  засяга имунна система на човек и се причинява от вируса на човешката имунна недостатъчност – ХИВ. Болестта прогресивно намалява работата на имунната система и прави болния уязвим за опортюнистични инфекции и тумори.

Вирусът на СПИН – ХИВ се предава чрез кръвния поток или чрез контакт на лигавица, съдържащи вируса телесна течност – кръв, сперма, вагинална течност или кърма. Това може да стане при вагинален, анален или орален секс, кръвопролитие, при бременност, раждане, кърмене или при употреба на замърсени хиподермични игли.

До момента не е открито лекарство срещу СПИН. Различни терапии могат да забавят протичането на болестта, антивирусната терапия е особено ефективна, тя намалява смъртността и заболеваемостта, но е изключително скъпа и недостъпна за повечето заболели. Поради тази причина много здравни организации по света пропагандират за безопасен секс, като превенция и средство за ограничаване и контролиране на болестта.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Симптомите при болните от СПИН са причинени от заболявания, за който виновна е имунната недостатъчност. Обикновено тези заболявания са инфекции, предизвиквани от бактерии, вируси, гъби и паразити. При един здрав организъм, имунната му система би се преборила безпроблемно с тях, но имайки предвид затруднената й работа, при хората заразени с ХИВ вируса това не е така. Често срещано при заболелите е появата на различни видове рак, треска, подуване на жлезите, слабост, рязко отслабване, често изпотяване.

 

Диагностицирането на болестта СПИН

Диагностицирането на болестта СПИН става въз основа на кръвни изследвания. Често заболяването се открива случайно, при рутинни изследвания. За да сме сигурни в диагнозата, трябва да се докаже налична инфекция с HIV – вируса в комбинация с наличие на някое характерно за СПИН състояние и определени промени в имунологичните изследвания.

В момента носителите на ХИВ вируса в света са около 23 млн. души. Непрекъснато се водят образователни програми и се пропагандира безопасния секс, с цел превенция и ограничаване на заболелите от СПИН.

Top