Вие сте тук
Начало > Болести и лечение > Рак на дебелото черво

Рак на дебелото черво

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

окт 19, 2011 | Здравето.com

Рак на дебелото черво

Рак на дебелото черво – болест, разновидност на рака

Представлява злокачествен тумор, който възниква обикновено в лигавицата на дебелото черво. Лигавицата представлява преграда между съдържанието на червото и тъканите, които го изграждат. Ракът на дебелото черво е често срещана болест и случаите на заболели от него са все по чести. Най-засегнати са лицата между 40 и 60 години.

Факторите, предразполагащи хората към рак на дебелото черво са следните

Рак на дебелото черво

  • Нездравословно хранене. Честото и обилно поемане на мазни меса и брашнени храни, без необходимото количество продукти от растителен произход и баластни частици е една от честите причини за заболяването.
  • Чест запек.
  • Стомашни заболявания, като колит и полипи.
  • Фамилна обремененост.

Възникването на раковите клетки в областта на дебелото черво се обуславя основно от канцерогенни вещества, поети с животински мазнини и протеини, които в комбинация със запек въздействат по-дълго време върху лигавицата и нормалните клетки могат да се изродят в ракови.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Възникнали вече, раковите клетки се множат много бързо и туморът нараства, запълва ломена на червото и го прави непроходимо.

В по-късен стадии от заболяването туморните клетки се разпространяват извън рамките на червото и може да достигне до отдалечени органи, като черен и бял дроб, кости, мозък и др.

Ракът на дебелото черво се развива бързо

Рак на дебелото черво

без да има някакви конкретни признаци, за това и често се открива не на време. Ранната диагностика е от решаващо значение за лечението на болестта и това я прави особено коварна.

Лечението на ракът на дебелото черво включва оперативно премахване на тумора и засегнатите части и химиотерапия и лъчетерапия.

Успеваемостта на лечението зависи от размера на тумора и бързото и ефективно лечение. Колкото по-малък е размерът му, толкова е по-вероятен е добър финал.

Top