Вие сте тук
Начало > Болести и лечение > Псевдотуберкулоза

Псевдотуберкулоза

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение > Псевдотуберкулоза | здравето.com

Псевдотуберколоза - Болести и Лечение - здравето.comПСЕВДОТУБЕРКУЛОЗА – остро инфекциозно заболяване. Характеризира се с треска, обща интоксикация, преимуществено поражение на стомашно-чревния тракт, кожата и ставите.

Заболяването е наречено „рseudotuberculosis“ , тъй като видимата симптоматика е сходна с тази на туберколозата.

Причинител на заболяването – патогенни бактерии, наречени йерсиния.

Развитие на заболяването – Псевдотуберкулоза

Чрез заразена храна или вода патогените попадат в стомашно-чревния тракт. Проникват в лимфните образувания на червата и чрез кръвта се разнасят по тялото. Имунитет срещу заболяването се изгражда трудно и се съхранява за кратко. Съществува вероятност от обостряне и рецидив на заболяването.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Признаци на заболяването

Инкубационният период е около 10 дни. Заболяване започва остро. Появява се втрисане, главоболие, болки в мускулите и ставите, болки в гърлото, придружени с кашлица. Телесната температура достига до 38-40°С. При някои болни се появяват и коремни болки. Нерядко се наблюдава подпухналост и зачервяване на лицето и шията, ограничено зачервяване и оток на ръцете и краката, зачервяване на орофаринкса. Отделената урина е тъмна и мътна.

Лечение

Лечението се провежда в инфекциозно отделение.

Диспансеризация

Болният се наблюдава от лекар-инфекционист в продължение на 3 месеца, след преболедуване на инфекцията.

Предотвратяване на заболяването

Преди консумация на сурови зеленчуци и кореноплодни растения, същите трябва да бъдат щателно обработени. Зеленчуците трябва да се мият с топла вода, да се почистват от почвени остатъци, да се изрязват загнилите части, след което отново да се мият и попарват с вряла вода.

Top