Вие сте тук
Начало > Болести и лечение > Подагра, що за болест е това?

Подагра, що за болест е това?

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

сеп 10, 2011 | здравето.com

Подаграта представлява на възпалителен артрит и се среща най-често при хора на около 40 години.

Подагра, що за болест е това

Подаграта се характеризира с внезапни, тежки пристъпи на болка, зачервяване и болезненост в ставите. Основната причина на заболяването е нездравословният начин на живот. Наличието на пикочна киселина в ставите, благодарение на хиперурицемията, предизвиква тази изключително болезнена болест, която засяга една става, обикновено палеца на крака.

Подаграта можем да разделим на следните два вида:

  • Първична подагра. Тя е породена от фактори, свързани с начина на живот, наследствени фактори или прием на определени лекарства.
  • Вторична подагра. Тя възниква в следствие на други заболявания, като повишено кръвно налягане, затлъстяване, диабет,  метаболитен синдром, бъбречна недостатъчност и др.

Заболяването напредва през четири етапа –

  • безсимптомна хиперурикемия;
  • остра подагра;
  • междупристъпен стадий;
  • хронична подагра с образуване на тофи и необратими изменения на ставите.

Протичането на болестта е свързано и с употребата на голям брой лекарства, сред които диуретици, лекарства, използвани при органни трансплантации, както и ниски дози аспирин.

 

skafeto.com - Новини, здраве, хороскопи, забавление и много други

Първият симптом на подаграта е появата на белтък в урината.

Подагра, що за болест е това

Следват болки в областта на пояса, увеличаване на диурезата. При една трета от заболелите артериалното налягане се покачва.

За поставяне диагноза подагра имат значение следните симптоми: внезапна поява на остра и продължителна болка в големия пръст на крака или глезенна става, зачервяване и оточност, трудни движения на ставата. Също много важно е да се провери нивото на пикочната киселина в кръвта или наличието на бъбречно възпаление и бъбречни камъни.

Диагностицирането на подаграта е лесно. Изследва се кръвта за пикочна киселина, а при наличие на пристъп се “изтегля” течност от засегнатата става и под микроскоп се търсят кристалите, в които се отлага киселината.

Лечението на подаграта се назначава от ревматолог.

Подагра, що за болест е това

Прилагат се нестероиодни противовъзпалителни средства, кортикостероиди или колхицин. Важно да се намали нивото на пикочната киселина. Това става два начина.

При запазена бъбречна функция се прилагат медикаменти, които увеличават екскрецията на уратите или урината се алкализира.

Другият вариант е потискане производството на пикочна киселина, чрез ограничаване на алкохола, тлъсти меса, карантия и др. нездравословни храни и чрез приемът на подходящи медикаменти.

Top