Вие сте тук
Начало > Болести и лечение > Орнитоза (Пситакоза)

Орнитоза (Пситакоза)

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение > Орнитоза | здравето.com

Орнитоза-Психоза-Болести-и-лечение-здравето.comОРНИТОЗА (ПСИТАКОЗА) – остро инфекциозно заболяване, което се предава на човека от заразени птици. Характеризира се с висока температура, интоксикация. Може да предизвика и белодробни заболявания.

Причинител на заболяването – вътреклетъчен паразитиращ  микроорганизъм  Chlamydia psittaci. Във външна среда е активен до 2-3 седмици. Умира при температура над 70°С и под въздействие на дезинфектанти.

Причинител на заболяването – домашни и диви птици (гълъби, папагали, канарчета и др.).

Признаци на заболяването у болни птици – окапване на перата, сънливост, отказ от храна. Патогенните микроорганизми се отделят с изпражненията на птиците и със секрети от носа.

Инфекцията се предава по въздушно-капков път или при вдишване на прах, съдържащ хламидии..

Развитие на заболяването Орнитоза

След вдишване на хламидии, те попадат в дихателните пътища, проникват в лигавицата и предизвикват възпаление. Размножават се и посредством кръвта се разнасят по цялото тяло. Хламидията при някои хора може да се задържи в организма над 5 години, като през това време тя се хронифицира.

Болестта е широко разпространена. Заболелият не представлява опасност за околните.

След прекарано заболяване, невъзприемчивостта към същото е нестабилна и кратковременна. Заболяването може да се прояви отново след 6 месеца до 2 години.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

 

Признаци на заболяването – инкубационният период варира от 6 до 17 дни. Обичайно се предшества от добро здраве и самочувствие, като във втората половина от деня телесната температура се повишава. Поради обща слабост и отпадналост болният не става от леглото. Притеснен е от концентрирано главоболие във фронто-периеталната област и липса на апетит. Болките в цялото тяло не престават. В повечето случаи телесната температура се повишава над 39°С. Болният придобива измъчен вид. Кожата на лицето е бледа.

На 2-4 ден след настъпване на заболяването, се появява суха кашлица или кашлица с мъчително отделяне на секрет. Появяват се бодежи и болки в гърдите. Развива се пневмония.

Усложнения – Миокрадит.

Диагностициране на заболяването –точното диагностициране на заболяването зависи от степента на контакт с птици. Диагнозата се потвърждава след провеждане на специални кръвни изследвания.

Лечение – Ако се провежда в инфекциозно отделение,  лечението е ефективно. Приемът и приложението на пеницилинови и цефалоспоринови препарати не водят до желания резултат, а само допринасят за по-продължително и хронично протичане на заболяването.

Диспансеризация – медицинският контрол на оздравяващите пациенти е с продължителност  до 2 години. Контролна инспекция на оздравяващи пациенти се провежда след 1,3,6 и 12 месеца.

Предотвратяване на заболяването – регламентирана численост на птиците и ограничаване на контакта с тях.

За лица, подложени на риск от инфекция, се препоръчва медицинско наблюдение в продължение на 30 дни.

Top