Вие сте тук
Начало > Болести и лечение > Менингококова инфекция

Менингококова инфекция

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение > Менингококова инфекция | здравето.com

Менингококова инфекция-менингит-болести-и-лечение-здравето.comМЕНИНГОКОКОВА ИНФЕКЦИЯ – заболяване, причинено от менингококи. По-често се появява под формата на менингит.

Причина за възникване на заболяването – инфекцията се предава от болен човек или здрав, но носител на менингококи.

Пътища на заразяване – инфекцията се предава по въздушно-капков път, чрез близък контакт с болен.

Най-уязвими са децата.

Признаци на заболяването

Инкубационният период е от 3 до 20 дни(често 5-7 дни). Започва остро, с рязко повишаване на телесната температура до 38-40°С, обща отпадналост, болка в очите, главоболие. Главоболието става нетърпимо. Повява се гадене, повръщане, но за болния не настъпва облекчение. Налице е повишена чувствителност към светлина, обърканост, замаяност, нарушение на съня. Водещ признак при заболяването е схванатият врат, който може да накара брадичката да се прилепи към гърдите.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Спешна медицинска помощ

При съмнение за менингококов менингит, болният трябва веднага да постъпи в болнично заведение.

През първите 6 месеца след прекарано заболяване, болният се нуждае от освобождаване от някои видове дейности, свързани със специални условия на труд. Забранява се тютюнопушенето и употребата на спиртни напитки. Препоръчва се балнеолечение.

Предотвратяване на заболяването – Менингококова инфекция

Всеки член от семейството на болния подлежи на медицинско наблюдение в продължение на 10 дни. Дете, което е боледувало от менингококова инфекция, не бива да посещава детско учреждение до получаване на отрицателен резултат от бактериологичните изследвания.

Top